Ucraina, propuneri geopolitice pentru Ankara

de | sept. 8, 2023 | Știri | 0 comentarii

Autoritățile de la Kiev au înaintat Turciei o propunere de reluare a funcționării „coridorului cerealier” de la Marea Neagră fără participarea Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, citat de mass-media locală.  Formulă nouă „Propunerea privind funcționarea „coridorului de cereale” fără Rusia a fost înmânată părții turce. Deocamdată, nu există încă o confirmare […]
Foto: Facebook

Autoritățile de la Kiev au înaintat Turciei o propunere de reluare a funcționării „coridorului cerealier” de la Marea Neagră fără participarea Rusiei, a declarat ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasyl Bodnar, citat de mass-media locală. 

Formulă nouă

„Propunerea privind funcționarea „coridorului de cereale” fără Rusia a fost înmânată părții turce. Deocamdată, nu există încă o confirmare finală. Dar, din moment ce navele cu cereale trec deja prin apele teritoriale ale României, Bulgariei, precum și ale Turciei și trec stramtoarea fără restricții, este de fapt o cale rațională”, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia.

Bodnar a reamintit că în cadrul acordului au existat cazuri destul de frecvente în care Rusia a restricționat trecerea navelor spre Ucraina sau a încercat să reglementeze accesul în porturile ucrainene. În special, au existat, de asemenea, restricții privind lista de produse care puteau fi exportate din Ucraina. Ambasadorul a menționat că absența restricțiilor la exportul de produse pentru navele care trec prin „coridorul de cereale” ar putea fi baza pentru rezolvarea situației. Potrivit lui Bodnar, comunicarea dintre Turcia și ONU cu privire la rezultatele negocierilor cu Ucraina și Rusia este în curs de desfășurare pentru a se ajunge la o poziție convenită.

Între timp, Kievul se așteaptă la o comunicare la nivel înalt cu Istanbulul, care ar putea avea loc chiar în zilele următoare sau, eventual, în cadrul Adunării Generale a ONU. Acest lucru este necesar pentru a înțelege „unde putem merge de aici înainte”. 

Foto: wikipedia
Foto: wikipedia

Summit Erdogan-Putin

La 4 septembrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, în timpul discuțiilor cu președintele rus Vladimir Putin la Soci, că nu există înlocuitori eficienți pentru acordul privind cerealele. De asemenea, el și-a exprimat speranța de a se ajunge la o soluție care să satisfacă toate părțile într-o perioadă scurtă de timp Liderul turc a mai arătat că este de acord cu Putin că autoritățile de la Kiev trebuie să își schimbe abordarea față de Rusia pentru a prelungi acordul privind cerealele. În replică, ministrul ucrainean de Externe, Dmitri Kuleba, a declarat că Kievul nu va face un astfel de pas.

În opinia sa, poziția autorităților ucrainene în această chestiune este corectă. Acordul privind exportul de cereale dintre Rusia, Ucraina, Turcia și ONU privind exportul de cereale ucrainene a fost valabil în perioada 22 iulie 2022 – 17 iulie 2023.

Ministerul rus de Externe a declarat că nu există motive pentru o nouă prelungire a acordului, deoarece acesta s-a transformat într-un export pur comercial de produse alimentare din Ucraina către țări „sătule”, acuzații respinse de comunitatea internațională.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *