Ucraina, pregătită să discute trecerea la scrierea și cu caractere latine

, , , , , , , ,
 
Politica lingvistică din Ucraina divide fosta republică sovietică

Politica lingvistică din Ucraina divide fosta republică sovietică

Ministerul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, nu se opune analizării posibilităţii ca în Ucraina să funcţioneze alfabetul latin, în paralel cu cel chirilic, relatează ziarul Korrespondent, citat de mass-media de la București. Înaltul oficial de la Kiev a făcut o declaraţie în acest sens la o întâlnire cu reprezentanţi ai ţărilor din Europa Centrală pe tema rolului Ucrainei în cadrul comunităţii regionale.

În timpul evenimentului, istoricul şi jurnalistul polonez Ziemowit Szczerek l-a întrebat pe şeful diplomaţiei ucrainene „de ce nu introduce Ucraina grafia latină, care să funcţioneze împreună cu alfabetul chirilic”.

Națiunea politică ucraineană, obiectiv suprem

„Scopul nostru este să formăm o naţiune politică ucraineană. Prin urmare, trebuie să lucrăm la ceea ce ne uneşte, nu asupra lucrurilor care ne despart. Pe altă parte, de ce să nu discutăm şi despre acest aspect?”, a răspuns Pavlo Klimkin.

Totodată, ministrul a precizat că ucrainenii trebuie să spună ce cred despre acest lucru.

Menționă că periodic mass-media de la Kiev publică opinii ale unor experți privind oportunitatea adoptării alfabetului latin pentru limba ucraineană cu scopul apărării limbii și culturii ucrainene de pericolul rusificării.

Menționăm că în Ucraina locuiesc alte minorități naționale care folosesc alfabetul chiriliv, precum cea rusă, bulgară și belarusă, ai căror lideri ai denunțat aceste apeluri.

Decizia liderului kazah Nursultan Nazarbaev a trezit nemulțumirea Kremlin-ului

Decizia liderului kazah Nursultan Nazarbaev a trezit nemulțumirea Kremlin-ului

Precedent kazah

Anterior, președintele Kazahstanului Nursultan Nazarbaev a aprobat noua redactare a alfabetului național bazat pe grafia latina, decretul fiind semnat în data de 19 februarie 2018. În textul de lege se precizeaza ca noul alfabet va fi pus în aplicare de la data publicării decretului prezidential.

Ministrul Educației și Științei din Kazahstan, Erlan Sagadiev, a declarat că punerea în aplicare a acestuia în școli va avea loc după o analiză atentă și numai după o aprofundată perioadă de testare. El a mai declarat că trecerea la alfabetul latin va incepe de la clasa zero, iar pentru aceasta este nevoie de un nou „Әlіppe“ (Abecedar – n.r.).

În octombrie 2017, Nazarbaev a semnat un decret privind trecerea treptata a alfabetului kazah spre grafia latina până în 2025.

Atunci a fost aprobat un alfabet alcatuit din 32 de litere. Dar, acesta utiliza pe larg apostroful, ceea ce face dificilă citirea și scrierea.

De aceea, în loc de apostrof, în noua versiune a alfabetului unele litere au primit semne diacritice, mai arată sursa citată. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *