Ucraina, pregătiri pentru vizita Patriarhului Ecumenic

, , , ,
 
Ortodoxia-din-Ucraina-zguduita-din-temelii

Ortodoxia-din-Ucraina-zguduita-din-temelii.

Mitropolitul Epifanie Dumenko, liderul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a anunțat formarea unei comisii speciale pentru organizarea vizitei Patriarhului Bartolemeu în 2021. Vizita este programată pentru perioada Zilei Independenței Ucrainei, aniversată în data de 24 august, relatează mass-media din Ucraina.

Vizita va fi prima în Ucraina după acordarea Tomosului de autocefalie Bisericii Ortodoxe din fosta republică sovietică, condusă de mitropolitul Epifanie Dumenko. Independența acestei structuri este recunoscută doar parțial la nivelul comunității ortodoxe mondiale. Patriarhatul Ecumenic, Biserica Greciei, Biserica Ciprului și Patriarhia Alexandriei sunt printre cei mai fervenți susținători. Bisericile ortodoxe din alte state, inclusiv România, nu au recunoscut tomosul.

Vizita va avea loc la invitația președintelui, fiind un semnal puternic al politicii de desprindere de sfera de influență rusească.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, un susținător al independenței Bisericii Ortodoxe din Ucraina, condusă de patriarhul Epifanie

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, un susținător al independenței Bisericii Ortodoxe din Ucraina, condusă de mitropolitul Epifanie

Patriarhia Ortodoxă Rusă, cu sprijinul autorităților de la Moscova, respinge independența noii structuri, considerând Ucraina teritoriul său canonic. Poziția Moscovei este susținută de o parte a bisericilor ortodoxe autocefale, inclusiv de Biserica Sârbă, un aliat fervent al părții ruse. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *