Ucraina plateste o parte a datoriei catre Gazprom, Rusia mai pasuieste Kievul cu o saptamana

, , , , ,
 

gazpromGigantul energetic rus Gazprom a confirmat plata de catre Kiev a unei sume de 786 de milioane de dolari pe care Ucraina o are de achitat Rusiei pentru gazele rusesti. Compania mai sustine ca a amanat pana la 9 iunie trecerea la sistemul de plata in avans pentru livrarile de gaze naturale catre Ucraina. “Ucraina a platit prima transa a datoriei la gaze. Astazi (luni), 786 de milioane de dolari (577 de milioane de euro) au fost virate in contul Gazprom”, a declarat, citat intr-un comunicat, Aleksei Miller, CEO-ul Gazprom. “Salutam inceperea reglarii datoriei de catre Ucraina si amanam trecerea la sistemul de prelata la 9 iunie”, a adaugat el. Rusia a amenintat ca trece la un sistem de plata in avans inca de marti pentru livrarea gazelor naturale catre Ucraina – deci o amenintare cu intreruperea aprovizionarii -, daca Kievul nu incepe sa-si plateasca datoria la gaze naturale. Gazprom reclama acum “rambursarea in totalitate a datoriei in contul gazelor naturale livrate pana la 1 aprilie, adica 2,237 miliarde de dolari, dintre care o parte a fost platita astazi (luni)”.

Avertismente de la Moscova

Grupul rus asteapta, de asemenea, “progrese in plata pentru aprilie si mai”. “Plata pentru mai trebuie sa fie facuta pana la 9 iunie”, a avertizat Miller. Autoritatile de la Kiev au anuntat vineri ca au efectuat o prima plata, care corespunde facturii la gaze pentru lunile februarie si martie, la finalul unor negocieri, la Berlin, cu ministrul rus al Energiei Aleksandr Novak, omologul sau ucrainean Iuri Prodan si conducatorii Gazprom si Naftogaz, compania ucraineana de gaze naturale. Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a promis duminica Ucrainei rambursarea in decurs de zece zile a datoriei la gaze naturale catre Rusia daca cele doua tari se pun de acord asupra termenilor unui nou contract.

seful Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Dumei de Stat (camera inferioara a parlamentului rus), Aleksei Puskov, este de parere ca pentru preintampinarea unei noi crize a gazului, Uniunea Europeana (UE) ar trebui sa oblige Kievul sa-i achite Rusiei toata datoria la gaz. O intrevedere intre ministrul energeticii al Rusiei, Aleksandr Novak, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger si ministrul interimar al energeticii din Ucraina, Iuri Prodan, va avea loc luni, la Bruxelles.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *