Ucraina permita accesul trupelor ONU in teatrul de razboi din estul tarii

, , , ,
 

ONU militariLegilativul de la Kiev a adoptat joi o lege prin care permite accesul fortelor militare straine in tara, in contextul in care cauta sa opreasca o revolta separatista prorusa in regiunile estice ale tarii. Legea, care interzice totodata orice forte militare care actioneaza impotriva Guvernului, vizeaza sa permita intrarea pe teritoriul ucrainean a unor trupe ONU si europene de mentinere a pacii, anunta Parlamentul intr-un comunicat postat pe site. Saptamana aceasta au avut loc cele mai sangeroase lupte intre rebeli si militari ucraineni de la intarea in vigoare a unui armistitiu, in februarie.

Uniunea Europeana (UE) a condamnat joi intensificarea confruntarilor armate, pe care le-a denuntat drept “cea mai grava incalcare a armistitiului”, care “risca sa antreneze o noua spirala a violentelor si suferintei oamenilor”. “Armistitiul este necesar sa fie respectat deplin, iar tot armamentul greu retras”, a indemnat Serviciul european de actiune externa (SEAE), intr-un comunicat postat pe site. Secreatrul general al NATO Jens Stoltenberg a exprimat o pozitie similara la Oslo. El a acuzat Rusia ca mobilizeaza trupe in estul Ucrainei si ca furnizeaza armament greu separatistilor, acuzatii pe care Moscova le respinge.

Reuniune de urgenta la Natiunile Unite

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenta, vineri, pentru a discuta despre reluarea violentelor in Ucraina, care ameninta armistitiul, aflat in vigoare de patru luni, relateaza Le Figaro. Reuniunea a fost solicitata joi de Lituania, dupa ce presedintele ucrainean a afirmat ca peste 9.000 de militari rusi au fost mobilizati in estul Ucrainei. Ucraina a avertizat asupra unei amenintari “gigantice” cu reluarea atacurilor rebelilor, Rusia avertizand la randul sau ca procesul de pace risca sa fie spulberat. Guvernul ucrainean si separatistii prorusi se acuza reciproc de lansarea, miercuri dimineata, a unor atacuri in zona orasului Marinka, aflat sub controlul Guvernului. Fostul presedinte ucrainean Leonid Kucima, reprezentant al Kievului la negocierile de la Minsk, sustine ca punerea in aplicare a acordurilor de pace depinde de Rusia. „Astazi, nu exista un alt format, in afara de cel de la Minsk. Prin urmare, la acest nivel trebuie sa negociem, pentru ca este un format recunoscut. Daca ar fi fost respectat primul protocol de la Minsk, astazi am fi avut pace. Daca s-ar fi respectat cel de-al doilea protocol, de asemenea, am fi avut pace” , a declarat Kucima, in timpul unei vizite in Kirovograd, oras situat in partea centrala a Ucrainei, citat de Transmedia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *