Ucraina paraste Romania la UE

de | feb. 22, 2011 | România, Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Desi semnalele Kievului nu mai sunt la fel de consistente in ceea ce priveste aderarea la UE, vointa de integrare in structurile NATO fiind de mult abandonata, Ucraina doreste sa beneficieze de facilitatile create de instrumentele UE in partea rasariteana.

Strategia UE pentru DunareDesi semnalele Kievului nu mai sunt la fel de consistente in ceea ce priveste aderarea la UE, vointa de integrare in structurile NATO fiind de mult abandonata, Ucraina doreste sa beneficieze de facilitatile create de instrumentele UE in partea rasariteana. Astfel, Administratia Regionala de Stat Odessa a cerut grupului Alianta Progresiva a Socialistilor si Democratilor din PE sa sprijine interesele Ucrainei in relatiile cu Romania, inclusiv cadrul de implementare a strategiei UE pentru regiunea Dunarii, potrivit agentiei Interfax Ucraina.  Vicepresedintele Administratiei Regionale de Stat Odessa, Liudmila Varrava, a declarat luni la o intalnire cu vicepresedintele Parlamentului European Hannes Swoboda ca strategia Dunarii include cateva proiecte ce implica Ucraina. Romania este interesata sa reduca participarea Ucrainei la aceste proiecte, desi participarea eficienta a Ucrainei ar putea fi in beneficiul intregii UE, a afirmat ea.

Asigurari de sustinere

La randul sau, Swoboda a dat asigurari ca va incerca sa ajute regiunea Odessa si Ucraina. El a subliniat totusi ca un rol semnificativ in cooperarea cu Ucraina apartine stabilitatii politice si vointei Ucrainei de a colabora cu investitori straini in conditii transparente. Strategia Dunarii este o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele riverane. Planul de actiune al Strategiei este structurat pe 4 axe principale si 11 domenii prioritare: conectivitatea (transport; energie; cultura-turism), protectia mediului (calitatea apei; managementul riscurilor; protectia biodiversitatii), cresterea prosperitatii in regiunea Dunarii (educatie, cercetare si tehnologia informatiei; competitivitate; resurse umane) si buna guvernare (imbunatatirea capacitatii institutionale; securitate interna), potrivit MAE. Coordonarea ariilor prioritare din cadrul Planului de Actiune pentru Strategia se va face de catre statele riverane.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *