Ucraina, ofensivă juridică împotriva Federației Ruse pentru apărarea apelor teritoriale din Marea Neagră

, , , , , ,
 
Podul peste strâmtoarea Kerci, strategic pentru continuarea ocupației rusești în Crimeea

Podul peste strâmtoarea Kerci, strategic pentru continuarea ocupației rusești în Crimeea

Ministerul de externe de la Kiev a anunţat recent că Ucraina a depus un memoriu la o instanţă de arbitraj de la Haga, în cadrul Convenţiei Naţiunilor Unite asupra dreptului mării (UNCLOS), în sprijnul drepturilor sale asupra apelor teritoriale din jurul peninsulei Crimeea, informează Xinhua, citată de mass-media de la București. „Memoriul reclamă că Rusia a încălcat drepturile suverane ale Ucrainei în Marea Neagră, Marea Azov şi strâmtoarea Kerci”, se arată într-o declaraţie a ministerului, care precizează că Ucraina acuză Rusia de „furtul resurselor energetice şi piscicole ale Ucrainei, în detrimentul mijloacelor de trai ale pescarilor ucraineni, şi de blocarea traficului către porturile ucrainene, prin construirea unui pod peste strâmtoarea Kerci”.
Procedura de arbitraj conform UNCLOS a fost iniţiată de Ucrania în septembrie 2016.

Pod strategic, gaură neagră

Construcţia podului de 19 km care leagă Crimeea de Rusia urmează să se încheie anul acesta. Mass-media din Federația Rusă și alte state au atras atenția asupra corupției endemice care afectează construcția acestui pod, care a ajuns să coste triplu față de suma calculată inițial. Contractul, în valoare de câteva miliarde de dolari SUA, a fost acordat în mod direct companiei oligarhului rus Arkady Rotenberg, un apropiat al lui Vladimir Putin, aflat pe lista de sancțiuni a UE pentru implicarea în războiul din Donbass și anexarea Crimeei.
Strâmtoarea Kerci este singura cale de acces maritim din Marea Neagră către porturile ucrainene de la Marea Azov. Crimeea a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum local nerecunoscut internaţional. (N.G.)

2 raspunsuri

Urmăritori & Pingbacks

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.