Ucraina nu plateste factura, Europa tremura

, , , ,
 

_44470431_russia_pipelines_416_1Europa asteapta cu temere inca o data achitarea facturii la gaze de catre Ucraina pentru Rusia. Gigantul de stat rus Gazprom a anuntat joi ca nu a primit banii de la compania ucraineana Naftogaz pentru gazul livrat in luna decembrie 2009 in Ucraina, potrivit purtatorului de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov, citat de postul de radio Ecoul Moscovei. “Gazprom asteapta banii in conturile sale. De sarbatori bancile ruse sunt inchise, de aceea avem nevoie de o anumita perioada de timp pentru a vedea aceste plati”, a precizat Kuprianov, in conditiile in care in Rusia este sarbatorit joi Craciunul pe stil vechi. Anterior, presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, afirmase ca Naftogaz Ucraina nu are fonduri pentru a efectua platile catre Gazprom pentru gazul livrat in luna decembrie si ceruse sefului Bancii Nationale sa gaseasca o solutie in aceasta situatie. in acelasi timp, ministrul ucrainean al energiei, Iuri Prodan, a dat asigurari miercuri ca Naftogaz Ucraina va achita la timp cele aproximativ 900 milioane de dolari pentru gazul din luna decembrie 2009, potrivit Unian. “Foarte exact, pana la 11 ianuarie noi vom achita (facturile – n.r.). Suma este de 892 milioane de dolari”, a precizat Prodan. Potrivit contractului semnat la inceputul anului 2009 intre compania rusa si ucraineana, Naftogaz trebuie sa plateasca facturile pentru gaz pe data de 7 a fiecarei luni. in decembrie, companiile Gazprom si Naftogaz au convenit sa amane data de efectuare a platilor pentru gazul din luna decembrie pentru 11 ianuarie. De asemenea, la prima abatere, contractul prevede trecerea la sistemul de efectuare a platilor in avans.

Frica Europei

Disputele ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmarite atent de europeni, care, la inceputul anului 2009, au avut de suferit aproape doua saptamani de pe urma intreruperii livarilor ruse de gaz in plina iarna, din cauza unui diferend intervenit intre Kiev si Moscova legat de plata facturilor si de pretul gazului. Premierul rus Vladimir Putin a avertizat in repetate randuri ca Rusia va intrerupe livrarile de gaz catre Ucraina in cazul neplatii facturilor. UE primeste din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrari trec prin Ucraina, care este tara de tranzit.
Kievul neaga
Ucraina si-a platit “in totalitate si la timp factura” pentru gazele importate in luna decembrie, a anuntat – miercuri – purtatorul de cuvant al societatii nationale a hidrocarburilor Naftogaz, citat de agentiile internationale Potrivit unei surse apropiate de Naftogaz, societatea a utilizat pentru aceasta rezerve ale Bancii Nationale a Ucrainei (BNU), factura sa ridicandu-se la circa 900 de milioane de dolari. In cursul zilei, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko ceruse BNU sa intervina pentru a plati livrarile de gaze rusesti, invocand dificultatile Naftogaz in onorarea facturii pe decembrie. “In aceasta situatie, sunt obligat sa va cer sa gasiti un mijloc de a reglementa aceasta problema cumparand titluri de valoare guvernamentale”, s-a adresat el presedintelui BNU, Valentin Stelmah.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *