Ucraina monopolizeaza tranzitul gazelor CSI spre Europa

, , , , ,
 

Axa strategica Gazprom-Naftogaz ameninta statele UE

Axa strategica Gazprom-Naftogaz ameninta statele UE

Ucraina vrea să înfiinţeze, alături de Federatia Rusa şi de Uniunea Europeană, o companie specială pentru transportul gazelor ruseşti către Europa, a declarat premierul de la Kiev, Nikolai Azarov, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Noua societate va reprezenta o garanţie reală împotriva riscurilor care au existat în trecut în ceea ce priveşte tranzitul gazelor din Rusia către statele din UE, a adaugat inaltul oficial ucrainean. Premierul a precizat că o întâlnire pe acest subiect dintre cele trei părţi implicate va avea loc pe 22 noiembrie 2010, la Bruxelles.
Reamintim ca in ultimii ani, neînţelegerile pe plan comercial dintre Rusia şi Ucraina au generat mai multe întreruperi ale alimentării cu gaze ale ţărilor din UE. Ultimul conflict dintre cele două părţi, la începutul anului 2009, a lăsat statele europene fără gazele ruseşti timp de aproape trei săptămâni.

Nunta Naftogaz-Gazprom, amanata temporar

Înfiinţarea unei singure companii ruso-ucrainene ar putea reprezenta prima etapă în procesul fuziunii dintre gigantul rusesc “Gazprom” şi compania ucraineană “Naftogaz”, considera surse oficiale de la Moscova, citate de agentiile de presa regionale. Cu toate acestea, premierul ucrainean Nikolai Azarov, considerat „sultanul gazelor” din Ucraina, a respins orice posibilitate în acest sens. “O fuziune în condiţiile în care capitalizarea celor două companii este nepotrivită şi, mai ales, incomparabilă, se numeşte preluare. Probabil că nicio ţară care are un activ atât de important precum reţeaua de transport al gazelor şi utilaje de extracţie a petrolului şi gazelor, nu ar fi de acord cu niciun fel de fuziune”, a precizat premierul ucrainean.
Reamintim ca anterior presedintele rus Dmitri Medvedev a declarat ca Gazprom si Naftogaz vor continua sa negocieze eventuala fuzionare, dar decizia de construire a gazoductului South Stream a fost deja luata si proiectul va fi realizat independent de aceste negocieri. Insa “daca este vorba despre trasee de deviere, gazoductele South Stream si Nord Stream, deciziile pe aceasta tema au fost deja luate”, a subliniat Medvedev.
Avand o capacitate anuala de 63 miliarde metri cubi de gaz, South Stream vizeaza diminuarea dependentei furnizorilor si consumatorilor de gaz fata de tarile de tranzit, adica Ucraina, cu care Rusia a avut in trecut numeroase conflicte in acest domeniu. Pentru construirea partii terestre, sunt studiate mai multe trasee si toate trec prin teritoriul UE. Costul proiectului este evaluat la 25 miliarde de euro si gazoductul ar trebui sa intre in serviciu in 2015.

Oferta refuzata

Anterior, ministerul ucrainean al Energiei, Iuri Boiko a purtat la Moscova negocieri privind unificarea Gazprom si Naftogaz Ukrainy. Conform surselor diplomatice ucrainene, autoritatile ucrainene de la Kiev nu accepta o asemnea inghitire a Naftogaz de catre Gazprom, deoarece pornind de la valoarea companiilor, este posibila o singura varianta, de fuziune, considerata nefavorabila partii ucrainene. Ucraina ar dori sa pastreze controlul in noua companie, propunand Rusiei sa vina cu o parte a zacamintelor rusesti de gaze si a conductelor ucrainene. In plus, Kievul insista pe ideea readucerii la viata a proiectului privind crearea unui consortiu de transport al gazelor, adauga mass-media de la Kiev.
Potrivit deputatul ucrainean Serghei Pashinski, Guvernul tarii doreste „o unificare pe picior de egalitate – 50 la 50, sau, si mai bine, de 60 la 40 in favoarea Ucrainei si conducere totala a noii companii”. El a explicat ca acest lucru este posibil daca Gazprom va aduce in intreprinderea mixta o parte din zacamintele sale.

Propunere strategica

Totodata, premierul rus Vladimir Putin a propus fuziunea companiei rusesti Gazprom si a celei ucrainene Naftogaz. Anuntul soc facut de premierul de la Moscova ar putea starni ingrijorarea Uniunii Europene, care a privit mereu cu precautie planurile Rusiei de extindere in domeniul gazelor naturale. De asemenea, declaratia lui Putin are darul sa infurie opozitia pro-occidentala din Ucraina, intr-un context politic intern tensionat. “Am facut o propunere… Propun fuziunea Gazprom si Naftogaz”, a declarat Putin dupa discutiile avute la Soci cu omologul sau ucrainean, Mykola Azarov. Oficialul de la Moscova a adaugat ca negocierile in aceasta chestiune ar putea demara imediat dupa sarbatorile nationale din Rusia, prevazute pentru primele doua saptamani din luna mai.
Oficialii ucraineni au parut insa luati prin surprindere de anuntul lui Putin, afirmand ca ideea nu a fost discutata in negocierile dintre cei doi premieri. Ei si-au exprimat insa disponibilitatea de a discuta si studia propunerea facuta de oficialul rus. Potrivit informatiilor, un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, iar 80% din acesta traverseaza teritoriul ucrainean. Mass-media considera ca anuntul surprinzator al lui Putin este ultimul efort de a reinvia relatiile dintre cele doua tari, dupa venirea la putere a presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, considerat un apropiat al Kremlinului. Opozitia de la Kiev a criticat deja extrem de dur anuntul recent, prin care Flota rusa din Marea Neagra va ramane in regiune pana in 2042. Acestia l-au acuzat pe Ianukovici ca vrea sa vanda Rusiei suveranitatea Ucrainei.
Totodata, premierul rus Vladimir Putin a anuntat recent ca banca ruseasca de stat VTB este gata sa acorde Ucrainei un imprumut de 500 de milioane de dolari, necesari refacerii economiei sale afectata de criza.

Bani pentru tranzit

Serviciile de tranzit a gazelor ruseşti asigură în prezent 2% din PIB-ul Ucrainei şi peste 6% din veniturile bugetare. Şi aceste venituri vin fără prea mari eforturi financiare din partea Ucrainei. Analiştii de la centrul de studii strategice Stratfor susţin că Naftogaz este cel mai valoros bun al Ucrainei. Acesta, de fapt, este motivul pentru care de la dispariţia Uniunii Sovietice guvernul ucrainean s-a opus transferului companiei sub control rusesc. Chiar şi preşedintele ucrainean Leonid Kucima, cunoscut filorus, a refuzat să permită accesul Moscovei la Naftogaz şi respectiv la sistemul de tranzit de gaze naturale. Kucima ştia că dacă aceasta va fi vreodată cedat să zicem Rusiei, aceasta ar fi sfârşitul independenţei Ucrainei. Prin urmare, ar trebui să fie clar care sunt perspectivele fuzionării Gazprom cu Naftogaz. Preluarea controlului asupra reţelei de gaze din Ucraina, cumulată cu controlul cel deţine asupra celor din Belarus şi Moldova, ar semnifica de fapt revenirea la situaţia de până la 1992, când sistemul gazier din fosta URSS era controlat de Moscova.

Gazprom majoreaza exporturile de gaze

Concernul rus Gazprom va creşte exporturile anuale de gaze naturale către Europa cu 28,5% în următorii zece ani, de la 140 miliarde metri cubi în prezent la 180 miliarde metri cubi în 2020, a declarat şeful departamentului de relaţii economice externe, Stanislav Ţigankov, citat de mass-media regionala. “Intenţionăm să exportăm anual aproximativ 180 de miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2020”, a spus Ţigankov, adăugând că în acest an livrările la extern vor stagna la 140 de miliarde de metri cubi. Gazprom consideră că cererea de gaze naturale din Europa ar putea reveni din 2012 la nivelul anterior crizei. În acelaşi timp, grupul rus încearcă să-şi diversifice exporturile de gaze naturale, mai ales către state din regiunea Asia-Pacific, precum Japonia, China, India sau Coreea de Sud.

Ucraina, ravasita de razboiul gazelor

Reamintim ca guvernul ucrainean a aprobat cresterea pretului gazelor livrate către populatie cu 50%, începând cu 1 august 2010. Majorarea a avut loc în cadrul pachetului de echilibrare a bugetului aprobat de guvernul ucrainean, pentru a obtine creditul de la Fondul Monetar International (FMI). Conform surselor citate, cresterea treptată a pretului gazelor naturale pentru populatia ucraineană este o conditie majoră pentru cooperarea Ucrainei cu FMI, care si-a luat angajamentul să aloce un credit de 15,15 miliarde de dolari fostei republici sovietice.
Totodata, in noiembrie 2008, FMI și Ucraina au ajuns la un acord pentru un împrumut stand-by, în valoare de 16,4 miliarde de dolari, dintre care peste 11 miliarde au fost deja cheltuiti. Ucraina urma să primească restul de 3,8 miliarde în noiembrie 2009, dar fondurile au fost înghetate din cauza instabilitătii politice din tară.

Santaj rusesc

Premierul rus Vladimir Putin consideră însă că Ucraina a primit deja un discount mare la gaze după semnarea la 30 aprilie 2010 a acordului de Harkov. Într-un recent interviu acordat ziarului rus “Komsomolskaia Pravda”, Putin a declarat că deşi Rusia vinde Ucrainei gaze la preţuri europene, a oferit un discount de 100 USD. „Cred că este suficient? Cât se mai poate?”, a afirmat Putin.
Puse la zid cu oferta şefului Gazprom, dar şi de creşterea nemulţumirii populaţiei legate de majorarea tarifelor, autorităţile de la Kiev au declarat că ar dori să renegocieze şi acordurile de livrare a gazelor semnate în 2009. Premierul ucrainean Mikola Azarov a declarat că acestea sunt favorabile doar Rusiei şi că e nevoie de revizuit formula actuală de formare a preţului gazelor. Conform ultimelor informaţii negocierile în această chestiune ar urma să înceapă chiar în luna octombrie 2010. În acelaşi timp o eventuală fuziune între cele două companii ar conferi Moscovei controlul asupra celor mai importante gazoducte care tranzitează Ucraina pentru alimentarea cu gaze a Europei, dar şi asupra livrărilor pe piaţa ucraineană.
Aflată în proprietatea statului, Naftogaz este importatorul exclusiv de gaze din Ucraina, prin conductele sale fiind transportat 80% din gazul rusesc sau circa 20% din necesarul de gaze al Europei. Totodată compania administrează depozitele de gaze din Ucraina unde pot fi stocate peste 30 miliarde metri cubi, care asigură stabilitatea livrărilor în Europa pe timp de iarnă.

Opozitie politica

Opozitia din Rada Suprema de la Kiev, condusă de fostul premier, Iulia Timosenko, a sesizat justitia în legătură cu decizia guvernului ucrainean. Timoenko a avertizat si în privinta faptului că un credit atât de mare ar fi o povară „inadmisibilă în acest moment” pentru economie, iar Ucraina are nevoie de maximum 3-5 miliarde. Timosenko a mai acuzat complicitatea dintre concernul rus Gazprom si cel ucrainean Naftogaz, conducerea celor doua companii strategice fiind invinuita de cresterea peste masura a pretului la gaze.
Preţul gazului rusesc pentru Ucraina  în al doilea trimestru al anului 2010 este de 235 $ pentru 1.000 de metri cubi, preţ care include 30% discount, potrivit anunţului făcut de un oficial Gazprom. Oficialul a mai declarat că fără reducere preţul ar fi fost de 336 $. În tranzacţiile dintre Rusia şi Ucraina nu mai exista intermediari, Gazprom semnand un controversat contract direct cu Naftogaz, criticat de opozitia raliata in jurul Iuliei Timosenko, supranumita „printesa gazelor”, datorita averii personale imense stranse in urma afacerilor cu gaz.

Acces greoi

Federatia Rusa nu exclude posibilitatea tranzitului gazelor naturale din zona Asiei Centrale spre Ucraina via Rusia, a declarat recent la Kiev presedintele Dmitri Medvedev, la incheierea vizitei oficiale efectuate in fosta republica sovietica, relateaza agentia Inforusia. Reamintim ca Republica Ucraina cumpara gazele direct din Turkmenistan, pana in 2006 cand intermediar a devenit compania ruso-ucraineana, RosUkrenergo. Aceasta a fost eliminata in 2009 de pe piata ucraineana de catre fostul prim-ministru Iulia Timosenko, care a adus Ucraina in situatia de a cumpatra gaz exclusiv din Rusia.
Problema reluarii livrarilor de gaz turkmen catre Ucraina va trebui discutata in perioada urmatoare, a declarat si presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, exprimandu-si speranta in sprijinul Moscovei pentru cumpararea de gaz turkmen de catre tara sa. “Este o chestiune care nu se poate regla bilateral. Este vorba de acordurile Rusiei si Ucrainei cu Uzbekistanul si cu alti parteneri, cum ar fi Turkmenistanul”, a explicat Medvedev, la un forum al oamenilor de afaceri in capitala Ucrainei.
Posibilitatea ca Moscova sa acorde Ucrainei acces la gazele mai ieftine din Asia Centrala este privita cu scepticism de analisti, care critica lipsa de transparenta a sistemului de livrare a gazelor prin intermediari. In ciuda reducerii semnificative obtinute luna trecuta la pretul gazelor rusesti, Ucraina a ramas o sursa de venituri importanta pentru Gazprom, observa intre altii Mihail Korcemkin, de la East European Gas Analysis. “In prezent – spunea el – exporturile de gaz rusesc catre Ucraina aduc venituri nete de 236 dolari la mia de metri cubi, fata de 155 dolari din exporturile Gazprom catre Germania”. La Forumul de la Kiev a participat si controversatul om de afaceri Dmytro Firtash, presedintele consortiului RosUkrEnergo.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *