Ucraina mizeaza pe energia nucleara

, , , ,
 

Centralele nucleare, obiectiv strategic al Ucrainei

Centralele nucleare, obiectiv strategic al Ucrainei

Ucraina planifica ca pana în anul 2030 sa mareasca capacitatea centralelor Electrice Atomice pana la 29,5 milioane de KWt, a declarat ministrul combustibilului si energiei din Ucraina, Iurii Boiko, citat de agentia de presa KARADENIZ PRESS. „Conform Strategiei Energetice a Ucrainei, pana în 2030 este prevazuta cresterea producţiei de energie electrica atomica de 2,5 ori, iar capacitaţile instalate ale centralelor atomice pana la 29,5 KWt” a subliniat oficialul ucrainean. Primul si cel mai important pas este, potrivit ministrului, construcţia si darea în exploatare, pana la sfarsitul anului 2016, a doua energo – blocuri noi cu capacitatea de 2 milioane KWt la Centrala Atomica din Netesin, regiunea Hmeliniţk.
În afara de aceasta, prioritar pentru Ucraina este, conform lui Boiko, intensificarea exploatarii depozitelor de uraniu. „Realizarea acestor obiective (…) va permite crearea unor resurse suplimentare pentru cresterea securitaţii energetice a Ucrainei” a subliniat acesta. Conform ministrului, exploatarea actuala a depozitelor de uraniu acopera 30% din necesitaţile centralelor atomice ucrainene. „Este planificat ca, pana în 2015 sa asiguram cu uraniu propriu toate blocurile energetice funcţionale ale centralelor atomice ucrainene, iar pana în 2030 sa marim producţia uraniului pana la 6,4 mii tone anual”, a adaugat Boiko.
Reamintim ca in acest moment, pe teritoriul fostei republici sovietice, sunt exploatate 15 blocuri energetice, cu o capacitate totala de 13,888 milioane de KWt, care constituie aproximativ jumatate din totalul volumului energiei electrice produse in Ucraina.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.