Ucraina intra in epoca Ianukovici

, , ,
 

Viktor Ianokovici, noul presedinte al Ucrainei

Viktor Ianokovici, noul presedinte al Republicii Ucraina

Ceremonia de investire a noului presedinte al Republicii Ucraina va fi modesta, dar solemna, au anuntat recenr surse oficiale apropiate conducerii Partidului Regiunilor, formatiune politica rusofona, condusa de Viktor Inaukovici, castigatorul alegerilor prezidentiale, relateaza mass-media locala. „Din cauza dificultatilor economice, Viktor Ianukovici a decis sa organizeze o ceremonie modesta, dar solemna, pentru ca ucrainenii sa poata fi mandri”, a declarat sursa citata. Ceremonia va avea loc in data de 25 febaruarie 2010 la sediul Radei Supreme, (n.r.-parlamentul unicameral al Ucrainei), fiind asteptate peste 100 de delegatii oficiale straine. Potrivit surselor diplomatice, citate de mass-media locala, presedintii Republicii Bulgaria, Republicii Turcia, Ungariei, Letoniei, Poloniei si Romaniei si-au confirmat deja participarea, iar UE va fi reprezentata de „ministrul” sau de externe, Catherine Ashton.

Opozitie portocalie

Conform mass-media de la Kiev, eroina „Revolutiei Portocalii”, premierul Iulia Timosenko nu va renunta la mandatul sau, semnaland inceputul unei noi batalii in razboiul politic total dintre noul presedinte rusofon Viktor Ianukovici si primul-ministru, considerata un exponent al taberei pro-occidentale. Potrivit sursei citate, un ultim esec l-a constituit incercarea sa nereusita de a anula in justitie rezultatul scrutinului prezidential, Timosenko preferand retragerea recursului, in fata unei infrangeri iminente. Premierul a acuzat judecatorii Curtii Administrative Supreme de la Kiev de favorizare a pozitiei noului presedinte Ianukovici.
Reamintim ca grupul parlamentar al Partidului Regiunilor din Rada Suprema a depus o motiune de cenzura impotriva guvernului Iuliei Timosenko, surse apropiate acesteia anuntand ca „va face totul pentru a mentine coalitia existenta”, care reuneste deputatii formatiunilor pro-occidentale, dispunand de o majoritate relativa. Conform mass-media de la Kiev, premierul Iulia Timosenko pregateste revansa pentru alegerile legislative programate in 2012.

Razboi juridic

Curtea Administrativa Suprema de la Kiev a inceput saptamana trecuta examinarea concludentei celor 9 volume cu sesizari privind fraudarea alegerilor prezentate de contracandidata acestuia Iulia Timosenko, prim-ministru in exercitiu, care se lupta pentru anularea victoriei adversarului sau, relateaza mass-media locala, preluata de agentiile de presa de la Bucuresti. „Am venit sa apar astazi aici democratia si viitorul statului meu, pentru ca viitorul poporului ucrainean sa nu se construiasca pe fraude si falsuri si minciuna”, a afirmat ea cu elocinta. Premierul ucrainean a declarat totusi ca va accepta decizia justitiei. “Daca totul va fi examinat cu obiectivitate, eu voi accepta decizia (justitiei), dar nu voi lasa bratele jos” – a spus sefa executivului in fata judecatorilor Curtii Administrative Supreme, care au decis ca procesul sa nu fie difuzat in direct, asa cum insistase Blocul Iuliei Timosenko (BIUT), decat in partea sa de final.
“Sunt convinsa ca un examen onest al tuturor circumstantelor expuse in recursul nostru este necesar nu doar pentru mine, ci si pentru candidatul care se crede deja presedinte”, a estimat Timosenko, comparand scrutinul din 2010 cu cel din 2004, cand victoria lui Viktor Ianukovici a fost anulata de justitie pe motiv de fraude in urma actiunilor de protest in masa, botezate “Revolutia portocalie”.

Scuze prezidentiale

Presedintele in exercitiu, Viktor Ianukovici, marele perdant al scrutinului prezidential ucrainean, a declarat in timpul ultimei sale conferinte de presa ca „a facut totul pentru ca Ucraina sa fie democratica”. “Ca presedinte pot spune ca am fost un mic soldat care a luptat pentru visul stramosilor mei: o Ucraina suverana, independenta, democratica si Europeana” a subliniat acesta.
„Principala mea greseala a fost premierul Iulia Timosenko” a adaugat acesta. „Nu imi pot imagina un premier care sa nu puna in aplicare reforme timp de mai multi ani de zile” a completat Iuscenko, un adversar recunoscut al premierului Iulia Timosenko. Iuscenko a mai declarat ca el respecta alegerea oamenilor in cadrul votarii din 7 februarie 2010, in cadrul carora Timoshenko a fost infranta de Viktor Ianukovici. In acelasi timp, Iuscenko a declarat ca el nu ii sustine pe Timoshenko sau Ianukovici, din moment ce amandoi au o inclinatie catre Federatia Rusa.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *