Ucraina intră în campanie electorală pentru prezidențiale

, , ,
 
Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, ingrijorat de amenintarile Kremlinului

Liderul de la Kiev, Petro Porosenko, ingrijorat de amenintarile Kremlinului

Campania pentru alegerile prezidenţiale din Ucraina, care vor avea loc la 31 martie, a început luni, pe fondul tensiunilor privind starea de urgenţă, în vigoare în 10 regiuni din această ţară până în urmă cu câteva zile din cauza incidentului naval din Marea Neagră cu Rusia, relatează mass-media internațională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. Candidaţii au termen până la 3 februarie pentru a se înscrie în cursa electorală şi până la 8 februarie pentru a-şi înregistra candidaturile la Comisia Electorală Centrală (CEC).

Timoșenko, favorită în sondaje

Potrivit ultimelor sondaje, fosta şefă a executivului de la Kiev, Iulia Timoşenko, conduce în intenţiile de vot, cu un procent de 16-18%. Timoșenko conduce în preferințele electoratului din majoritatea regiunilor Ucrainei, mai ales în zona de vest și centrală a fostei republici sovietice.

Actualul şef al statului, Petro Poroşenko, a câştigat teren şi este creditat în acest moment cu 14% din intenţiile de vot, ocupând poziţia a doua în topul preferinţelor electoratului, în condiţiile în care la jumătatea lui noiembrie se situa abia pe poziţia a cincea.

Poroşenko, care a devenit preşedinte după câştigarea alegerilor convocate în mai 2014 după înlăturarea de la putere a lui Viktor Ianukovici, era până de curând criticat pentru felul defectuos în care gestiona economia ţării şi pentru corupţia generalizată, iar realegerea sa părea puţin probabilă.

Însă incidentul naval cu Rusia din Marea Neagră din 25 noiembrie şi impunerea stării de urgenţă l-au ajutat să câştige popularitate, el fiind de altfel criticat de detractorii săi, inclusiv de preşedintele rus Vladimir Putin, că a recurs la ”o provocare preelectorală”.

Turul 2 de scrutin

Analiștii politici consideră că va fi nevoie de un al doilea tur de scrutin, la care tot Timoşenko pleacă din poziția de favorită, experții opinând că Poroşenko va continua să crească în sondaje pe măsură ce se apropie data alegerilor și a măsurilor militare luate în ultoma perioadă.

Candidatul clasat pe poziţia a treia în preferinţele electoratului este actorul şi comicul Vladimir Zelenski, cu 8-12% din intenţiile de vot. În pofida ratingului ridicat, acesta nu este susținut de o formațiune electorală importantă, care să îi ofere o capacitate organizatorică și de mobilizare a electoratului similară celei de care se bucură Timoșenko ori Poroșenko.

Între alţi candidaţi se numără fostul ministru al apărării Anatoli Griţenko, prorusul Iuri Boiko, fost ministru al energiei, şi populistul Oleg Liaşko.

Campania începe pe fondul acuzaţiilor formulate de Poroşenko şi de atotputernicul ministru de interne, Arsen Avakov, conform cărora Rusia intenţionează să se amestece în procesul electoral din Ucraina, notează mass-media de la Kiev, preluată de agenția de presă KARADENIZ-PRESS. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *