Ucraina, interesata de scutul antiracheta din Romania

de | mai 19, 2011 | R. Moldova, România, Știri, Ucraina, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Ministrul de externe de la Kiev spune ca Ucraina este dispusa sa discute cu Romania si SUA despre securitatea Europei. In ceea ce priveste instalarea elementelor scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei, ministrul Griscenko a spus ca este fireasca o consolidare a securitatii intregii Europe si ca Ucraina este interesata sa aiba consultari in domeniu si cu Romania, si cu Statele Unite.

Konstantin Griscenko si Teodor Baconschi (mae.ro)

Konstantin Griscenko si Teodor Baconschi (mae.ro)

Ministrul de externe de la Kiev spune ca Ucraina este dispusa sa discute cu Romania si SUA despre securitatea Europei. In ceea ce priveste instalarea elementelor scutului american antiracheta pe teritoriul Romaniei, ministrul Griscenko a spus ca este fireasca o consolidare a securitatii intregii Europe si ca Ucraina este interesata sa aiba consultari in domeniu si cu Romania, si cu Statele Unite. Romania si Ucraina au reluat discutiile la nivel de ministri de externe, dupa mai bine de doi ani, pe temele delicate care au dus la racirea relatiilor dintre cele doua tari. Problema minoritatilor sau a Canalului Bistroe au fost pe agenda intalnirii de miercuri, de la Bucuresti. Numerosi romani din Ucraina au reclamat de-a lungul timpului fie presiuni pentru a se declara de etnie moldoveana, nu romana, fie lipsa scolilor in limba romana. „Ne intereseaza ca cele doua minoritati sa se bucure de drepturi europene la aceleasi standarde si sa discutam fara prejudecati despre cum putem sa imbunatatim situatia lor”, a declarat ministrul de externe, Teodor Baconschi. Romania sprijina parcursul european al Ucrainei si va actiona constructiv pentru obtinerea unor progrese in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ucraineni, a declarat, miercuri, ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi, in conferinta comuna cu omologul de la Kiev, Konstantin Griscenko. „Romania sprijina parcursul european al Ucrainei si va actiona ca un partener constructiv in obtinerea unor progrese in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ucraineni. Incurajam Ucraina in acest proces si ne simtim parteneri”, a afirmat seful diplomatiei romane. Un alt subiect sensibil este recuperarea investitiei uriase facute de Romania la combinatul Krivoi Rog in timpul regimului comunist. Ministrul ucrainean de externe, Konstantin Griscenko, a spus doar ca sunt derulate negocieri pentru a gasi o solutie convenabila pentru ambele parti. Potrivit oficialului roman, in cadrul discutiilor au fost abordate stadiul si perspectivele cooperarii bilaterale si regionale, chestiuni legate de perspectiva europeana a Ucrainei, subiecte de securitate, inclusiv energetica si, totodata, posibilitatea de a intra intr-o noua etapa in relatia romano-ucraineana prin actualizarea cadrului juridic bilateral.

Sprijin din partea Romaniei, amenintari din partea Rusiei

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, l-a primit la Palatul Cotroceni, pe Konstantin Griscenko. In cadrul convorbirilor oficiale, a fost analizat stadiul si perspectivele relatiilor bilaterale romano-ucrainene, precum si aspecte ale situatiei regionale si internationale. Presedintele Traian Basescu a exprimat interesul pentru consolidarea increderii in relatiile dintre Romania si Ucraina, precum si pentru largirea ariei de cooperare cu domenii concrete, asigurandu-l pe ministrul Konstantin Griscenko de intreaga deschidere in acest sens. Totodata, seful statului a subliniat ca, in functie de implicarea Ucrainei in aprofundarea relatiilor cu Uniunea Europeana, Romania va acorda sustinere tarii vecine, impartasind din propria experienta in procesele de aderare. In contextul discutiilor privind situatia la nivel regional, a fost identificata o convergenta de pozitii intre Romania si Ucraina cu privire la statutul provinciei Kosovo, precum si in privinta conflictelor inghetate din zona Marii Negre. Insa, in timp ce, la Bucuresti, Kievului i se promitea sprijin, presedintele rus, Dmitri Medvedev, invita Ucraina sa aleaga intre integrarea in Uniunea Europeana si structurile economice legate de Moscova, apreciind ca aceasta fosta republica sovietica nu poate „sta intre doua luntre” in acelasi timp. „Nu poti sa stai intre doua luntre, trebuie sa alegi pe una sau pe cealalta”, a declarat presedintele rus, intr-o conferinta de presa. „Vreti sa va alaturati Uniunii Europene, duceti-va, daca sunteti asteptati”, a subliniat el. „Dar, daca Ucraina alege tabara europeana, va fi mai dificil pentru ea sa isi gaseasca locul in spatiul economic comun sau in uniunea vamala la care participa Rusia, Belarusul si Kazahstanul”, a continuat el.

Conflictele inghetate si Transnistria

Alte subiecte discutate au fost cooperarea regionala, cu precadere in zona Marii Negre, in cadrul OCEMN, si in ceea ce priveste Strategia UE pentru regiunea Dunarii. „Instrumentul Politicii Europene de Vecinatate este iarasi o oportunitate bilaterala de care trebuie sa profitam. Economiile noastre au nevoie de o cooperare transfrontaliera cat mai dinamica”, a spus ministrul roman. El a mentionat ca au fost abordate si chestiuni de securitate privitoare la evolutiile actuale din domeniu, incluzand conflictele inghetate si regiunea transnistreana a Republicii Moldova, precum si securitatea energetica. „Am convenit o coordonare politica mai stricta pe aceste chestiuni”, a precizat Baconschi. „Ne-am exprimat decizia comuna de a intensifica dialogul politic in 2011, de a moderniza si eficientiza formatele de cooperare existente”, a declarat ministrul Teodor Baconschi. In acest context, seful diplomatiei ucrainene a adresat ministrului roman invitatia de a intreprinde o vizita la Kiev, cei doi inalti oficiali convenind ca este necesara accelerarea procesului de pregatire a finalizarii si semnarii unor documente juridice bilaterale, care vizeaza consolidarea relatiilor romano-ucrainene. In acest sens, ministrii au convenit realizarea de consultari si intalniri de lucru la nivel de experti, pe probleme de afaceri europene, politici de securitate, securitate energetica, cooperare regionala. Ministrul ucrainean al Afacerilor Externe Konstantin Griscenko a evidentiat, la randul sau, potentialul pentru aprofundarea relatiei bilaterale si a multumit Guvernului Romaniei pentru sprijinul financiar acordat pentru securizarea Centralei de la Cernobil. „La ora actuala avem toate oportunitatile de a da un nou impuls relatiei noastre bilaterale si de a evolua catre o noua dimensiune. In acest context, doresc sa multumesc Guvernului Romaniei pentru participarea la evenimentele de la Kiev pentru comemorarea a 25 de ani de la tragedia de la Cernobil si multumesc totodata Romaniei pentru aportul financiar acordat in vederea dezvoltarii unor proiecte la Cernobil”, a declarat inaltul oficial ucrainean. In ceea ce priveste cooperarea economica, demnitarii au fost de acord ca este necesara intrunirea, in perioada urmatoare, a Comisiei mixte interguvernamentale de cooperare economica si tehnico-stiintifica, format de dialog menit sa stabileasca masuri concrete in sensul facilitarii schimburilor comerciale si a colaborarii in domeniul economic.

Problema minoritatilor nationale

Un punct important pe agenda discutiilor l-a reprezentat problematica minoritatilor nationale, in scopul armonizarii abordarilor privind formatul dialogului si cooperarea cu privire la asigurarea drepturilor persoanelor apartinand minoritatii romane din Ucraina si ale minoritatii ucrainene din Romania. „Ne intereseaza ca cele doua minoritati sa se bucure de drepturi europene, la aceleasi standarde si sa discutam fara prejudecati despre modalitatile in care putem sa imbunatatim situatia lor. Ne dorim ca in cadrul Comisiei mixte interguvernamentale romano-ucrainene in domeniu sa abordam chestiunile legate de drepturile celor doua minoritati in mod transparent si cu toata vointa de a rezolva orice problema”, a aratat ministrul Teodor Baconschi. Cei doi inalti demnitari au convenit reluarea activitatii Comisiei Mixte privind problematica minoritatilor nationale. Perioada concreta a urmatoarei sesiuni va fi stabilita pe canale diplomatice. Referindu-se la sprijinul acordat de Romania pentru parcursul european al Ucrainei, ministrul Baconschi a subliniat ca „Romania va actiona ca un partener constructiv in obtinerea unor progrese in ceea ce priveste liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii ucraineni. Incurajam Ucraina in acest proces si ne simtim parteneri”. Ministrul Baconschi a multumit, totodata, omologului din Ucraina pentru deschiderea aratata in privinta sprijinului unei eventuale evacuari a unor cetateni romani din Libia dupa ce Romania a suspendat activitatea ambasadei de la Tripoli, incepand cu data de 14 mai 2011.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *