Ucraina, in vizorul SUA si al Parlamentului European și SUA

de | iun. 8, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Grupul social-democraţilor din Parlamentul European, parteneri ai Partidului Regiunilor din Ucraina, ia în calcul posibilitatea aplicării de sancţiuni împotriva statului ucrainean şi a liderilor de la Kiev, informează ediţia ucraineană a ziarului Kommersant, citată de KARADENIZ PRESS

Ucraina, amenintata de SUA

Grupul social-democraţilor din Parlamentul European, parteneri ai Partidului Regiunilor din Ucraina, ia în calcul posibilitatea aplicării de sancţiuni împotriva statului ucrainean şi a liderilor de la Kiev, informează ediţia ucraineană a ziarului Kommersant, citată de KARADENIZ PRESS. Disponibilitatea UE de a recurge la acţiuni dure împotriva Ucrainei a fost confirmată în timpul unei conferinţe organizate de Parlamentul European şi Comisia Europeană, în cadrul căreia a fost dezbătută situaţia privind libertatea de exprimare şi a democraţiei în ţările estice din vecinătatea UE. Co-preşedintele Adunării Parlamentare Euronest, forum ce reuneşte Parlamentul European şi parlamentele ţărilor membre ale Parteneriatului Estic, socialistul bulgar Christian Vigenin, a declarat că UE are tot mai mult în vedere posibilitatea aplicării de sancţiuni împotriva Kievului. „Electoratul din UE nu înţelege de ce ne mişcăm atât de încet în ceea ce priveşte problema exercitării de presiuni asupra Ucrainei. Oamenii consideră că ar trebui să aplicăm sancţiuni împotriva Kievului”, a subliniat Vigenin.

Fara Acord de Asociere

Europarlamentarul a mai remarcat faptul că UE nu este încă pregătită să recurgă la măsuri extreme de influenţă la adresa Ucrainei. „Am făcut deja destule demersuri. De exemplu, nu am semnat Acordul de asociere, deşi am fi putut face acest lucru. Acesta a fost un semnal politic destul de puternic”, a explicat socialistul bulgar.
Potrivit deputatului european, momentul cheie pentru viitoarele decizii ale Bruxellesului în relaţia cu Ucraina îl vor reprezenta alegerile parlamentare din octombrie. „În cazul în care fostul premier Iulia Timoşenko şi fostul ministru de Interne Iurii Luţenko nu vor putea să participe la alegeri, va fi prea târziu pentru a discuta doar despre o ‘preocupare’ a UE în ceea ce priveşte Ucraina. Acest lucru va fi un motiv suficient pentru ca UE, Consiliul Europei şi OSCE să declare că alegerile nu s-au desfăşurat în mod liber şi corect. Un număr mare de state membre ale UE nu vor recunoaşte alegerile dacă Timoşenko va rămâne în spatele gratiilor”, a precizat Christian Vigenin.

Avertizări de peste ocean

În același timp, și Statele Unite ale Americii dau semnale clare că vor fi cu ochii pe scrutinul parlamentar ucrainean. Fostul ambasador american la Kiev, Steven Pfeiffer, a declarat că Ucraina riscă să fie sancționată, în cazul în care va derapa grav de la normele democratice. Diplomatul a precizat că SUA au alocat mai mult de 3 milioane de dolari pentru asigurarea unui număr cât mai mare de observatori la alegerile parlamentare din octombrie.
Diplomatul a precizat că autoritățile americane observă discrepanța foarte mare dintre promisiunile Revoluției portocalii din 2004 și starea actuală a democrației în Ucraina. Totodată, Pfaifer a subliniat că sancțiunile vor fi aplicate doar în cazul în care alegerile nu vor fi desfășurate liber și corect.
Fostul ambasador la Kiev a mai remarcat că poziția SUA referitor la situația din Ucraina este similară cu cea a Uniunii Europene. Potrivit lui, acest fapt este confirmat și de scrisoarea comună a Secretarului de Stat al SUA, Hillary Clinton, și a Înaltului Reprezentant pentru Afaceri Externe al UE, Catheryne Ashton, în care se face trimitere la justiția selectivă în cazul procesului Iuliei Timoșenko.

Kievul rămâne optimist

Chiar și în aceste condiții tensionate, când toți partenerii externi condiționează susținerea Ucrainei în funcție de rezultatul scrutinului din toamnă, oficialii ucraineni speră la semnarea  Acordului de asociere dintre Ucraina şi UE. Astfel, ministrul ucrainean al dezvoltării economice şi turismului, Petro Poroşenko, susţine că Acordul de asociere, care prevede şi înfiinţarea zonei de liber schimb între cele două părţi, ar putea fi semnat după alegerile parlamentare din octombrie. Poroşenko a mai menţionat că reprezentantul Guvernului ucrainean pentru integrare europeană, Valeri Piatniţki, urmează să transmită Bruxellesului ultimele documente necesare pentru semnarea Acordului de asociere.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *