Ucraina, in colimatorul Moscovei pentru planurile de nealiniere la politica sa energetica

, , , , ,
 

Mutarea pe care Kievul intentioneaza sa o faca vizavi de importurile de gaz rusesc prin alternarea acestora cu unele din UE, nu a putut ramane fara reactie la Moscova. Cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta a scris ca astfel de vesti nu pot sa nu nemultumeasca Gazpromul. La aceasta iritare s-a adaugat si declaratia recenta a directorului Naftogaz Ukraina, Evgheni Bakulin, a declarat ca Ucraina a epuizat toate posibilitatile de a ajunge la o intelegere cu Gazprom in privinta semnarii unor noi acorduri in domeniul livrarilor de gaz. Din punctul de vedere al partii ucrainene, un pret corect pentru 1 mie de metri cubi de gaz nu ar trebui sa depaseasca 250 de dolari. insa, pe baza formulei semnate in 2009 de fostul premier ucrainean Iulia Timosenko, pretul gazului pentru Kiev depaseste 500 de dolari. Reducerea pe care partea rusa a acceptat-o in 2010 ii permite Naftogaz sa cumpere gaz pentru suma de 416 de dolari, insa si acest pret este considerat de puterea ucraineana unul incorect. Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a subliniat recent ca, din cauza actualei formule de calcul a pretului, Ucraina ii plateste Gazprom cu circa patru miliarde de dolari mai mult. in acest context, liderul ucrainean a declarat ca tara sa va continua sa reduca importurile de gaz din Rusia

Sanctiuni in virtutea armei energetice

in pofida faptului ca monopolul rus Gazprom ameninta Ucraina cu sanctiuni pentru nerespectarea contractelor semnate pentru o durata 10 ani, Kievul a inceput deja sa caute surse alternative pentru aprovizionarea cu gaz. Mass-media ucrainene au difuzat o copie a contractului in pregatire dintre Naftogaz si compania germana RWE privind livrarile de gaz din Europa in Ucraina. „Am discutat aceasta problema inca din toamna”, a declarat pentru Nezavisimaia Gazeta o sursa de informatii avizata. ‘in timpul iernii au fost pregatite doua sectiuni de rezerva ale gazoductului Nord Stream, care permit livrarea de gaz spre Ucraina prin Slovacia, fara a incalca regimul de transportare a gazului rusesc in Europa’. Potrivit sursei de informatie a cotidianului rus, gazul pe care Ucraina planifica sa-l obtina din surse alternative va fi cumparat pe piata spot europeana. Potrivit expertului rus Valentin Zemlianski, la ora actuala tema diversificarii livrarilor de gaz s-a facut auzita atat de tare pentru ca partea ucraineana a decis sa le dea un semnal atat partenerilor rusi, cat si celor europeni, care prin indiferenta si incapatanarea lor imping Kievul intr-o situatie fara iesire.

Ucraina singura impotriva tuturor

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Konstantin Grisenko, a declarat recent intr-un interviu acordat Zerkalo Nedeli ca ‘Ucraina nu trebuie sa spere la cadouri nici din partea Moscovei, nici din partea Bruxellesului’. in Rusia, Ucraina a inceput sa fie considerata ‘un proiect strain’, nu un stat independent. ‘Se creeaza impresia ca doar revenirea Ucraina in zona de influenta a Rusiei le va oferi unor politicieni rusi sentimentul de intoarcere la ordinea fireasca a lucrurilor, la norma’, a declarat Grisenko. Pe de alta parte, si Europa actioneaza in mod egoist: ‘in drumul Ucrainei spre integrarea europeana nu vor exista nici subventii generoase, nici declaratii politice euforice, iar in UE se va gasi mereu cate o tara care va bloca Ucraina din ratiuni egoiste proprii’, a mai spus ministrul. in acest context, Ucrainei ii este greu sa mizeze pe intelegere, inclusiv intr-o problema atat de importanta pentru tara precum sunt livrarile de gaz. De aceea, Kievul a inceput sa actioneze mai pragmatic fata de UE si mai emotional in raport cu partea rusa. Astfel, Naftogaz le-a propus companiilor europene sa ia in calcul posibilitatea folosirii depozitelor de gaz ucrainene, necesare in perioada de varf din timpul iernii. Expertii considera ca aceasta propunere ii va interesa pe acei parteneri care sunt capabili sa asigure livrari de gaz catre Ucraina din surse alternative. in ceea ce priveste Rusia, Kievul vrea sa-i demonstreze capacitatea sa de a scapa de dependenta fata de livrarile de gaz rusesc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.