Ucraina în căutare de fonduri pentru Cernobâl

, , ,
 

CernobalPreşedintele ucrainean Viktor Ianukovici a reiterat marţi solicitarea de finanţare pentru construirea noului înveliş protector deasupra reactorului nr. 4 de la Cernobâl, în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la producerea celui mai mare dezastru din istoria exploatării energiei nucleare civile, provocând emisii radioactive de proporţii ce au afectat Ucraina, Rusia, Belarus şi o bună parte din Europa.
Ucraina ar mai avea nevoie de cel puţin 300 milioane de dolari pentru construcţia noului sarcofag, după cum rezultă din cererile autorităţilor de la Kiev exprimate la conferinţa internaţională a donatorilor, desfăşurată la începutul acestei luni.

Într-un discurs ocazionat de împlinirea unui sfert de veac de la cumplita tragedie nucleară, Viktor Ianukovici a declarat marţi că ‘nicio naţiune nu poate depăşi consecinţele unei catastrofe de asemenea amploare fără ajutor extern’.

Într-o alocuţiune către naţiune prilejuită de acelaşi eveniment, premierul ucrainean Mykola Azarov a afirmat că pagubele economice suportate de Ucraina în urma catastrofei de la Cernobâl se ridică la circa 180 miliarde de dolari.

Potrivit premierului, în ultimii 20 de ani, Ucraina finanţează de una singură cheltuielile pentru depăşirea consecinţelor tragediei, în unii anii fondurile alocate atingând 10% din întregul buget ucrainean.

În acest context, primul ministru ucrainean a menţionat că avaria de la Cernobâl a fost un dezastru de proporţii globale, care în câteva secunde a schimbat pentru totdeauna soarta a sute de mii de oameni. ‘În urma exploziei produse la centrală, a fost contaminată cu radionuclizi o suprafaţă de peste 145.000 de kmp din teritoriul Ucrainei, Belarusului şi Federaţiei Ruse, iar în Ucraina de statutul de victime ale catastrofei beneficiază peste 2,2 milioane de persoane, între care 255.000 de participanţi nemijlociţi la lichidarea consecinţelor dezastrului’, a indicat premierul Azarov.

Începând cu data de 27 aprilie 1986, din oraşele Pripyat şi Cernobâl au fost evacuate circa 91.000 de persoane, a mai spus el, indicând că în anii care s-au scurs de la accident din zonele contaminate au fost evacuate mai mult de 27.000 de familii, au fost construite zeci de noi orăşele şi sate, cu infrastructura aferentă.

***

La Chişinău câteva mii de persoane, printre care şi reprezentanţi ai conducerii ţării, au participat la comemorarea victimelor accidentului nuclear de la Cernobâl, Ucraina, din aprilie 1986.

Preşedintele Societăţii ‘Cernobâl’ din Republica Moldova, Tudor Căpăţână a precizat că la lichidarea avariei de la Cernobâl au participat circa 3.500 de cetăţeni ai actualei Republici Moldova. Dintre aceştia, 807 şi-au pierdut viaţa din cauza radiaţiilor, iar alţi 2.400 sunt invalizi.

Agerpres precizează că guvernul Republicii Moldova a decis acordarea unui ajutor de 500 lei (45 dolari) fiecărui participant la lichidarea avariei de la Cernobâl, iar cei care locuiesc în Chişinău vor primi aproximativ aceeaşi sumă şi din partea primăriei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *