Ucraina: Himars, război fierbinte hibrid și ofensiva de primăvară

de | apr. 5, 2023 | Analize, UCRAINA | 0 comentarii

Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb. Din suma totală, 500 de milioane reprezintă valoarea armamentului din […]
Ucraina se confruntă cu o sângeroasă invazie rusă
Ucraina se confruntă cu o sângeroasă invazie rusă

Ucraina se confruntă cu o sângeroasă invazie rusă

Statele Unite au anunţat o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb. Din suma totală, 500 de milioane reprezintă valoarea armamentului din stocurile americane, iar 2,1 miliarde de dolari – comenzi pentru industria de apărare, a precizat într-un comunicat Departamentul Apărării de la Washington. Până acum, ajutoarele militare americane pentru forţele ucrainene se ridică la 35,1 miliarde de dolari.

Contraofensiva așteptată

Ucraina încearcă să obţină suficient armament de la susţinătorii săi din Occident pentru a lansa o contraofensivă în încercarea de a recuceri teritoriile capturate de forţele ruse anul trecut.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014.

Război hibrid fierbinte

Statele Unite ale Americii (SUA) şi Rusia au „depăşit deja” stadiul de Război rece şi se află în prezent într-o etapă de „război fierbinte” hibrid, a declarat miercuri ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov.

„Cred că am depăşit această perioadă” a Războiului rece, a afirmat el pentru postul de radio rus Sputnik, menţionând că „la ora actuală ne aflăm într-o fază de conflict fierbinte cu SUA”.

„Observăm o implicare directă a acestui stat într-un război hibrid împotriva Rusiei pe diferite direcţii”, a adăugat Riabkov, potrivit căruia acest război ia uneori forme fără precedent care „pur şi simplu nu existau şi nu puteau exista în perioada Războiului rece”.

El a deplâns faptul că, în prezent, problema ameninţării nucleare revine în prim-plan. „Este o situaţie dificilă. Subliniez că partea rusă îşi menţine ataşamentul său total faţă de cunoscutele postulate care au fost stipulate în ultima vreme, inclusiv la cel mai înalt nivel, că într-un război nuclear nu pot exista învingători şi că acesta nu poate fi dezlănţuit”, a afirmat ministrul adjunct de externe rus.

Rusia trimite noi sisteme de armament și unități pe frontul sirian

Rusia trimite noi sisteme de armament și unități pe frontul din Ucraina

Acuzații dure

Cu toate acestea, el a declarat că „modul complet inconştient şi provocator în care adversarii noştri americani alimentează escaladarea, măsura în care sunt orbiţi de credinţa lor complet absurdă şi nefondată în capacitatea lor de a învinge strategic Rusia, ne fac să ne îndoim de potenţialul lor cognitiv şi de adecvarea lor”. „Asta înseamnă să te joci cu focul în sensul propriu al cuvântului”, a mai avertizat Riabkov.

SUA ar trebui să înţeleagă că, în faţa atacurilor asupra suveranităţii, integrităţii teritoriale şi sistemului statal al Rusiei, Moscova va fi gata să folosească toate mijloacele de care dispune pentru apărarea sa, a declarat oficialul rus. „O subestimare a deciziei noastre ar putea fi cel mai rău lucru care le-ar putea trece prin cap adversarilor noştri. Îi avertizăm împotriva unor greşeli fatale”, a concluzionat Serghei Riabkov.

Cu o zi în urmă, un alt diplomat rus a invocat colapsul relaţiilor cu SUA şi a criticat Washingtonul pentru că încearcă să provoace o „înfrângere strategică” a Rusiei în diferite domenii.

Kievul avertizează

Kievul i-a îndemnat indirect pe ucrainenii din teritoriile ocupate de Rusia să fugă din zonă în contextul apropiatei contraofensive a forţelor armate ucrainene.

„Îi sfătuiesc pe ucrainenii din teritoriile temporar ocupate fie să plece în ţări terţe, fie să se pregătească”, le-a transmis vicepremierul Irina Vereşciuk într-un mesaj pe Telegram, fără să ofere mai multe detalii.

„Nu e deloc linişte în teritoriile ocupate. Şi nici nu este surprinzător. Responsabilii ocupantului (rus) mai au încă puţin timp să plece de acolo”, afirmă Vereşciuk, adăugând că unii dintre aceştia au început deja „să-şi facă bagajele” şi că ar „fi bine dacă i-ar lua şi pe colaboraţionişti cu ei”.

Iar oamenii simpli din aceste zone ar trebui să se refugieze, a insistat ea. „Ştiţi ce aveţi de făcut, aveţi grijă de voi şi de copiii voştri”, le-a transmis acestora vicepremierul ucrainean.

Statul Major ucrainean a anunţat marţi că avioane de luptă ruse şi ucrainene şi unităţi de artilerie au intrat în acţiune în estul ţării. Statul Major ucrainean nu a oferit detalii cu privire la locurile exacte al acestor lupte.

Contraofensiva ucraineană ar putea începe în săptămânile următoare, a declarat anterior Julianne Smith, reprezentanta permanentă a SUA la NATO, în timp ce ministrul apărării ucrainean Oleksii Reznikov a afirmat că aceasta ar putea începe în luna aprilie sau mai.

Vicecancelarul german Robert Habeck a reiterat limitele implicării ţării sale în ce priveşte sprijinul pentru Ucraina, subliniind că Germania nu trebuie să devină parte în război.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *