„Ucraina fără Ianukovici”, o nouă campanie la Kiev

, , , ,
 

Arseniy Yatseniuk il ameninta pe Viktor Ianukovici, presedintele Ucrainei

Opoziţia ucraineană a anunţat lansarea unei noi campanii la nivel naţional împotriva preşedintelui ţării, intitulată „Ucraina fără Ianukovici”, al cărei rezultat ar trebui să fie organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale anticipate. Potrivit presedintelui Conisliului Opoziţiei Unite „Batkivşcina”, Arsenii Iaţeniuk, „dacă preşedintele Viktor Ianukovici are destul curaj, ar trebui să demisioneze, iar, dacă se teme să facă acest lucru, noua majoritate parlamentară, care se va forma după alegerile din toamnă, va recurge la suspendarea şefului statului”.
Opoziția ucraineană şi o parte a societăţii civile protestează împotriva votului acordat recent de parlamentari unui controversat proiect de lege care sporeşe drepturile limbilor vorbite de minorităţile naţionale. Potrivit reprezentanţilor opoziţiei, prin adoptarea acestei legi, se doreşte, de fapt, ca limbii ruse să i se acorde statut de a doua limbă oficială, pe lângă ucraineană.

Ianukovici, ochit din două părți

Între timp și partidul fostului președinte al Ucrainei, Viktor Iușcenko – „Ucraina Noastră” – a anunțat că a făcut o alianță împreună cu Partidul Popular Ucrainean şi Congresul Naţionaliştilor Ucraineni. Publicația Kommersant relatează că o declarație comună în acest sens a fost semnată pe 7 iulie. Declaraţia a mai fost semnată de alte 30 de organizaţii și asociaţii cu orientare patriotică. În document se arată că, în afară de participarea comună la alegerile parlamentare care vor avea loc în toamnă, scopul tuturor acestor partide este de a forma o forţă politică unică în Ucraina. „Noi, reprezentanţii partidelor patriotice şi ai partidelor naţional-democrate, cu sprijinul organizaţiilor, mişcărilor publice şi al bisericilor ucrainene, ne angajăm să ne unim forţele pentru asigurarea rezistenţei politice şi civice împotriva forţelor anti-ucrainene”, se menţionează în declaraţie. Liderul partidului „Ucraina Noastră”, Viktor Iuşcenko, prezent la eveniment, a precizat că scopul său nu este obţinerea unui fotoliu de parlamentar.
Opoziția Unită, constituită din partidul „Batkivșcina”, condus de fostul premier Iulia Timoșenko, și din „Frontul Schimbărilor”, al cărui lider este Arsenii Iațeniuk, și noua coaliție lansată de formațiunea lui Viktor Iușcenko activează în paralel. Deocamdată niciun lider de partid din cele două alianțe de formațiuni nu a vorbit despre crearea unui front comun pentru alegerile parlamentare din toamna acestui an. Presa de la Kiev menționează că între fostul șef de stat Iușcenko și ex-premierul condamnat la șapte ani de închisoare, Iulia Timoșenko, nu există șanse de împăcare.

Greseli politice

Recent, Iușcenko a declarat că numirea Iuliei Timoşenko în postul de prim-ministru a fost singura sa greşeală în mandatul de şef al statului. „Înainte de prima vizită la Moscova, am spus că voi numi premierul, urmând ca abia apoi să plec în Rusia, pentru a evita orice speculaţie. Aveam două opţiuni: Petro Poroşenko, care, în opinia mea, era mai pregătit pentru a deveni premier şi Iulia Timoşenko. Însă a câştigat ceea ce s-a format la nivelul situaţiei sociale, al gândirii umane. Studiile indicau că Timoşenko se bucură 39% din simpatia populaţiei, iar Poroşenko de 22%”, a declarat Iuşcenko. „Lumea nu m-ar fi înţeles, acţiunile mele nu ar fi fost înţelese corect, dacă nu aş fi numit-o pe Iulia Timoşenko în funcţia de prim-ministru”, le-a explicat jurnaliștilor politicianul.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *