Ucraina, exportator mondial „de moarte”

, , , , , ,
 

Kalashnikov-450x337

Anul 2010 a fost unul foarte profitabil pentru Kiev, Ucraina exportand armament in valoare de circa un miliard de dolari intr-un an de criza economica. Majoritatea exporturile au fost facute spre tari africane, scrie Kommersant, editia de Ucraina. “Valoarea portofoliului de contracte semnate de compania nationala de export de arme Ukrspetsexport a crescut de la 799,5 miliarde de dolari in 2009 la 956,7 miliarde de dolari” in 2010, arata datele furnizate de Serviciul statului pentru controlul exporturilor. Principalii cumparatori ai armelor ucrainene sunt Sudanul si Congo. Kievul a vandut 250 de tancuri T-55 si T-72 celor doua tari. Sudanul a mai cumparat lansatoare de rachete multiple Grad, obuze cu autopropulsie 2S1 Gvozdika de 122 de milimetri, obuze cu autopropulsie 1S3 Akatsia de 152 de milimetri, obuze D-30, obuze de mortiera de 82 de milimentri si mai multe arme mici, printre care 10.000 de pusti de asalt Kalasnikov. Ucraina a mai vandut un tanc de lupta T-80BV, construit in 1985, Statelor Unite, precum si 14 rachete aer-aer, folosite in general de avioanele de lupta libiene, Italiei. Expertii cred ca tarile occidentale cumpara cantitati mici de arme sovietice pentru a le studia. Fostul director al Ukrspetsexport, Serghei Bondarciuk, a respins aceste date, considerandu-le nerealiste. “Nu am incredere in aceste cifre. Din cate stiu eu, anul trecut am semnat numai un act aditional la un contract precedent cu Sudanul, iar restul sunt livrari in baza contractelor semnate de echipa precedenta”, a spus el. Ukrspetsexport nu a comentat deocamdata informatiile.

Arme in mana piratilor

Paul Holtom, de la Institutul international de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI) a declarat recent ca Ucraina trebuie sa controleze mai bine aceste exporturi. “Dar daca vrea sa fie considerata un exportator de arme responsabil, atunci trebuie sa se asigure ca aceste arme nu vor fi deturnate spre gruparile rebele si folosite intr-un conflict”, a adaugat el. In 2008, un vas ucrainean ce transporta tancuri a fost interceptat de catre piratii somalezi. Potrivit diplomatiei ucrainene si autoritatilor kenyene, incarcatura urma era destinata armatei kenyene, dar un purtator de cuvant al Flotei a V-a americane din Bahrein a declarat luni ca armele erau destinate Sudanului. Premierul ucrainean Iulia Timosenko a agravat situatia, declarand atunci ca in Ucraina “au loc” in prezent vanzari ilegale de arme, dar fara a da detalii.

In top 10

Kievul, care producea inainte de obtinerea independentei, in 1991, aproximativ 30% din armamentul Uniunii Sovietice si care a mostenit un enorm arsenal militar din perioada sovietica, a fost clasat de SIPRI pe locul al zecelea in clasamentul celor mai mari exportatori de armament in perioada 2003-2007. Aproximativ o jumatate din exporturile ucrainene sunt destinate Comunitatii Statelor Independente (fosta URSS, cu exceptia tarilor baltice). Aproximativ 30% din exporturi merg in Asia de Sud-Est si Africa, iar 6% in Orientul Mijlociu, potrivit expertului ucrainean Mihailo Samus, de la Centrul pentru studiul armatei si dezarmarii din Kiev. Intre anii 2006 si 2007, arme ucrainene, in special blindate, avioane de lupta, sisteme de artilerie si rachete, dar si servicii militare au fost furnizate oficial catre aproape 20 de tari. Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la un miliard de dolari in 2006, la 1,2 miliarde de dolari in 2007, potrivit lui Samus. O cifra impresionanta, umbrita insa de mai multe scandaluri legate de presupusul trafic cu armament provenit din Ucraina.
Cel mai mare scandal a avut loc in 2001, fiind legat de presupusa vanzare a mai multor radare militare “Kolciuga” catre regimul presedintelui irakian Saddam Hussein. Existenta tranzactiei nu a fost insa dovedita niciodata, nici chiar dupa inceperea operatiunii militare americane din Irak. In schimb, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a confirmat ca regimul predecesorului sau Leonid Kucima a furnizat in 2001 rachete Iranului si Chinei, in baza unui contract fals care mentiona Rusia drept tara destinatara.

Armament pentru Liberia

Presupusa vanzare de armament ucrainean Liberiei in anii ’90, intermediat de Burkina Faso, a fost evocata in cadrul procesului fostului presedinte liberian Charles Taylor, in fata Tribunalului special pentru Sierra Leone de la Haga. In prezent, analistii ucraineni considera ca “perioada salbatica” din anii ’90 s-a incheiat. “Astazi, sistemul ucrainean de control al exporturilor de armament este unul dintre cele mai bune din lume”, sustine Samus. Dupa cazul “Kolciuga”, Statele Unite si UE au contribuit din plin la ameliorarea acestui sistem, adauga el.

Contract record pentru Irak

Ucraina a incheiat in 2009 cel mai important contract militar din istoria tarii, prin vanzarea de tehnica militara Irakului pentru o suma de 2,4 miliarde de dolari, un contract pentru care Kievul a primit sprijinul SUA, in timp ce ofertele Federatiei Ruse au fost ignorate, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citata de agentiile de presa arabe. Contractul a fost incheiat de compania de stat Ukrspeteksport, iar indeplinirea contractului ii va reveni firmei Progress, o filiala a sa, care in anii 1990 a fost implicata intr-un scandal privind livrarea a 320 de tancuri, model T-80UD, Republicii Islamice Pakistan, dintre care o parte au ajuns la o serie de state aflate in acel moment sub embargou international, inclusiv Afghanistan. Intelegerea incheiat cu Irakul va oferi locuri de munca unui numar de peste 80 de uzine ucrainene, majoritatea dintre ele aflandu-se in prezent in dificultate, dupa cum a declarat deputatul ucrainean Iaroslav Djodjik, al carui nume a mai fost legat de scandalul livrarilor ilegale de arme ucrainene catre Georgia, Armenia si Iran.

Arme pentru Tbilisi

Tot in 2009, Ucraina a mai incheiat un contratct militar de anvergura, prin care va livra Republicii Georgia peste 40 de tancuri si vehicule blindate, in pofida amenintarilor Moscovei ca va impune sanctiuni economice impotriva Kievului, daca acesta continua vanzarea de arme catre Tbilisi. Prin tratate aditionale incheiate de guvernul de la Kiev, Ucraina va mai furniza 12 tancuri de tip T-84 Oplot, zece de tip T-72 modernizat, vehicule blindate BTR-80, precum si 70 de sisteme portabile de aparare antiaeriana si munitii. Totodata Ucraina si-a luat angajamentul de a se implica in refacerea aviatiei militare si flotei maritime militare a Georgiei, distruse in urma invaziei rusesti din august 2008.

Rachete pentru Iran

Anterior, organizatiile nonguvernamentale implicate in monitorizarea comertului ilegal cu armament au atras atentia ca firma ucraineana “Progres”, filiala a intreprinderii de export strategic “Ukrspetexport” a vandut Chinei in 2000 si 2001 sase rachete X-55 si sase rachete de acelasi tip Republicii Islamice Iran, stat aflat sub embargou. Totodata, experti ucraineni sunt implicati in programul nuclear iranian, precum si in programul de dezvoltare a rachetelor intercontinentale, capabile sa transporte incarcaturi nucleare in orice punct al continentului european. Serviciul de Securitate al Ucrainei, impreuna cu serviciile de informatii occidentale, a descoperit si anihilat in 2004, pe teritoriul sau, un grup ilegal de traficanti de armament, din care faceau parte cetateni proveniti din Rusia, Ucraina si Australia. Atunci s-a stabilit ca, sub pretextul ca le duc in Rusia, acestia au exportat in perioada respectiva cele 12 rachete X-55 in China si Iran. Mai trebuie aratat faptul ca Ucraina a fost in repetate randuri subiect de scandal international privind traficul cu armament, cel mai celebru fiind cel din 2002, cand Kievul a fost invinuit ca a vandut Irakului radare “Kolciuga”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *