Ucraina, export de armament de 20 de miliarde de dolari US în 2025

, , , ,
 
Tancul Oplot, mândria industriei militare ucrainene

Tancul Oplot, mândria industriei militare ucrainene

Kievul intenționează să-și crească exporturile de armament până la 20 de miliarde de dolari până în 2025, a declarat pentru portalul censor.net, Aivaras Abromavicius, președintele Consiliului de Supraveghere al întreprinderii de stat din domeniul apararii „Ukroboronprom”, citat de mass-media regională. „În privința exporturilor ne-am propus un obiectiv ambițios – să creștem de cinci ori exporturile până în 2025. Piața mondială a armelor este de aproape 2 trilioane de dolari pe an. Vrem să creștem exporturile cu cel puțin 2 miliarde de dolari pe an” a spus el.

Sabotaj intern

Potrivit acestuia, zonele cele mai promițătoare pentru exporturile militare sunt industria aeronavelor și a rachetelor. În ultimii ani, Ucraina nu a fost exportator de aeronave din cauza „sabotajului de către persoanele responsabile pentru această zonă”, a menționat Abromavicius.

Cu toate acestea, în industria rachetelor, au fost semnate recent mai multe „contracte extrem de bune”. În consecință, Abromavicius consideră că Ucraina are un „avantaj competitiv” pe piețele globale.

Președintele Consiliului de Supraveghere al UkrOboronProm consideră că trebuie reformat Concernului de Stat care monitorizează industria apărării și că reforma ar trebui să înceapă cu înlocuirea directorului general, care a pierdut controlul asupra companiilor, a acumulat datorii mari și a provocat stagnarea producţiei de armament, deoarece există deja „o absență completă de proiecte noi, de ultimă generație”.

Ambiții globale

Șapte candidați sunt considerați potriviţi pentru al înlocui pe Pavlo Bukin, care deține în prezent funcția de director general al concernului. Abromavicius consideră că este posibil ca unele dintre filialele concernului să fie privatizate.

Conform informațiilor publicate la începutul lunii martie 2019 de Institutul de Cercetare privind Pacea Internaţională de la Stockholm (SIPRI), Ucraina se află în primii 25 de exportatori de arme în perioada 2014-2018, fiind pe poziția a 12-a în lume. Potrivit institutului, liderii sunt SUA, Rusia și Franța. Principalii cumpărătorii de echipamente militare ucrainene sunt China și Thailanda.

În 2019, Ucraina își mărește cheltuielile militare cu aproape 16%, până la 7,6 miliarde de dolari (față de 6,4 miliarde de dolari anul trecut). Aceasta reprezintă 5,4% din PIB-ul țării. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *