Ucraina, eliminata din proiectul gazoductului Trans-Anatolian

, , , ,
 
TANAP, "off-limits" pentru Ucraina

TANAP, “off-limits” pentru Ucraina

Azerbaidjanul nu este interesat de participarea Ucrainei la construcţia gazoductului TransAnatolian (TANAP), titrează publicaţia „Kommersant-Ucraina”, citând o declaraţie făcută în acest sens de către ministrul azer al energiei, Natig Aliyev. „TANAP este o conductă de gaz a ţărilor participante şi a producătorilor de gaze. Eu chiar nu văd utilitatea participării Ucrainei la acest proiect, fiindcă această ţară nu este producător de gaz, iar conducta nu traversează teritoriul său”, a declarat ministrul.
Intenţiile Ucrainei de a participa la construcţia gazoductului Trans-Anatolian au fost făcute publice în toamna anului trecut de către premierul ucrainean, Mykola Azarov. Potrivit ministrului de atunci al energiei, Iuri Boiko, partea ucraineană a purtat negocieri privind o posibilă participare a Ucrainei la proiectul TANAP cu Turcia şi Azerbaidjan, cu posibilitatea ca gazele să fie livrate prin conductă în Bulgaria, iar apoi, prin România, spre Ucraina.

Sperante ucrainene

„Avem argumente solide, deoarece există deja aproape întreaga infrastructură, din Turcia până la graniţele noastre. Mai mult, Ucraina are la frontiera cu UE depozite de stocare a gazului, care pot deveni esenţiale pentru TANAP”, a declarat anul trecut fostul ministru ucrainean Boiko. La randul sau, ambasadorul Ucrainei în Turcia, Serghei Korsunski, a afirmat ulterior că autorităţile turce susţin aderarea Ucrainei la proiectul TANAP.
Refuzul Azerbaijanului de a primi Ucraina în acest proiect nu a fost, deocamdată, comentat de oficialii de la Kiev.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *