Ucraina, decisa sa exploateze rezervele de hidrocarburi din Marea Neagra

, , , , ,
 

giant-platform-to-look-for-oil-in-black-sea-2010-09-12_l

Ucraina intentioneaza sa cumpere anul acesta o platforma de foraj din Singapore, pentru a extrage hidrocarburi din Marea Neagra si a-si reduce dependenta de importurile de gaz natural, a declarat premierul ucrainean Nikolai Azarov, citat de mass-media regionala, preluata de agentia de presa KARADENIZ PRESS. Sectiunea Kerci a platoului Marii Negre ar contine, potrivit estimarilor, 10,8 miliarde de metri cubi de gaz natural, ceea ce ar putea permite o crestere a productiei anuale de gaz a Ucrainei cu patru miliarde de metri cubi, iar productia de titei cu trei milioane de tone.
Azarov a declarat ca Ucraina negociaza achizitii si cu alte tari si ca intentioneaza sa extraga gaz din surse alternative, precum sisturi si zacaminte de carbune. “Suntem in negocieri cu o companie americana pentru transferul de tehnologie relevanta”, a spus el, adaugand ca planurile guvernului vizeaza in primul rand reducerea dependentei Ucrainei de importul de gaz din Rusia.
Desi platoul Marii Negre este bogat in hidrocarburi, acestea se afla la circa doi kilometri adancime si pot fi extrase numai cu ajutorul platformelor. In prezent, compania ucraineana de explorare pentru petrol si gaze Cernomorneftegaz are numai platforme stationare, care nu ajung la adancimi mai mari de 70 de metri. Pana acum, tara s-a concentrat pe extractia hidrocarburilor de la adancimi mici, de la vest de Peninsula Crimeea. Ucraina a fost dependenta de importurile de gaz din Rusia dupa caderea Uniunii Sovietice. O serie de dispute privind anularea subventiilor si cresteri ale pretului au dus la suspendari ale livrarilor de gaz catre Ucraina.

Miscarea Lukoil

Lukoil a devenit a doua dupa Gazprom companie rusa pe care Kievul o admite in vederea exploatarii zacamintelor de gaz si petrol din zona economica ucraineana de la Marea Neagra. Expertii mentioneaza ca problemele dintre cele doua parti nu au fost solutionate pana la capat, insa Lukoil ar putea incepe exploatarea chiar mai devreme decat Gazprom, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citata de mass-media regionala.
In decembrie, Naftogaz Ukraini si Gazprom convenisera asupra infiintarii unei intreprinderi comune pentru exploatarea zonei de zacaminte Pallas, situata in depresiunea Kerci-Taman a Marii Negre. Rezervele de hidrocarburi din aceasta zona sunt estimate la 75 de miliarde de metri cubi. Negocierile pentru semnarea acestui contract au durat timp de cinci ani. Principala piedica era considerata nesolutionarea problemei granitelor: circa 25% din zona Pallas se afla pe teritoriul rus, iar aproximativ 75% – pe cel ucrainean. In conditiile in care problema granitelor maritime dintre Ucraina si Federatia Rusa nu a fost solutionata nici pana la aceasta ora, nu se stie nici cine si cum va finanta proiectul de exploatare a zonei Pallas.

Axa strategica

Intre timp, guvernul ucrainean a aprobat la sfarsitul lui decembrie proiectul conclucrarii dintre Lukoil si societatea de stat Cernomorneftegaz, afiliata Naftogaz, in vederea exploatarii a trei zacaminte: Odesski, Bezamianii si Subbotinski. “Aceste sectoare nu sunt cele mai mari, dar nici cele mai mici”, subliniaza expertul Valentin Zemlianski, care estimeaza rezervele de gaz din Bezamianski si Odesski la 35 de miliarde de metri cubi, iar pe cele ale zacamantului petrolier Subbotinski – la 100 milioane de tone. Partile au convenit preliminar asupra unui raport de participare de 50 la 50. In acelasi timp, compania ucraineana va contribui la proiectul comun prin evaluarea geologica-economica a rezervelor de petrol, de gaz si de alte componente insotitoare din cele trei zacaminte, evaluare deja realizata. Contributia companiei Lukoil vor fi resursele financiare, tehnologiile si utilajele, precizeaza Nezavisimaia Gazeta.
Potrivit lui Iuri Korolciuk, expert in domeniul energetic, pana la sfarsitul anului ar putea fi incheiate toate formalitatile intre parti, iar in 2012 va incepe exploatarea zacamintelor. Acest lucru este la unison cu strategia Cernomorneftegaz pentru cinci ani, conform careia zacamintele Odesski si Subbotinski vor fi date in exploatare in 2012, iar Bezamianii – la 2015. La sfarsitul anului, insa, s-a dovedit ca Naftogaz nu poate finanta nici macar proiectele aflate deja in desfasurare. La finalul anului 2010, s-a anuntat ca volumul extractiilor petroliere ucrainene s-a redus cu 13%, comparativ cu anul trecut, pana la 3,55 milioane de tone, iar cele de gaz – cu 5,3%, pana la 20 miliarde de metri cubi. In acest context, atragerea de parteneri straini la proiecte comune este un pas logic si indreptatit, subliniaza cotidianul rus.

Opozitie politica

Zilele trecute, Cernomorneftegaz a primit cele 10 miliarde de grivne necesare pentru exploatarea celor trei zacaminte. Reprezentantii opozitiei ucrainene subliniaza ca acesti bani ar fi fost suficienti pentru ca Cernomorneftegaz sa demareze independent lucrarile de exploatare. Atragerea in cooperare a companiei ruse Lukoil a dat nastere la estimari conform carora statul ucrainean ar putea pierde controlul asupra Cernomorneftegaz. “Exploatarea platformei continentale este o problema de securitate nationala si nu poate fi rezolvata in taina, pe culoare. Situatia trebuie pusa in dezbatere in parlament”, este de parere directorul Institutului pentru transformarea societatii, Oleg Soskin. Este adevarat ca legislatia ucraineana nu prevede aprobarea de catre parlament a acordurilor dintre doi subiecti administrativi.
Potrivit lui Korolciuk, mai exista o nuanta importanta: cui si la ce pret se intentioneaza sa se vanda gaz si petrol. “Companiile ucrainene subordonate Naftogaz se plangeau ca sunt obligate sa vanda intreaga cantitate extrasa populatiei, la preturi scazute. Astfel se explica lipsa cronica de resurse financiare”, aminteste analistul. In opinia sa, este putin probabil ca Lukoil sa doreasca sa joace astfel de jocuri populiste si va cere ca resursele extrase sa fie comercializate la pretul pietei, adica scump. Pentru Cernomorneftegaz, cooperarea cu Lukoil este avantajoasa nu doar pentru ca ii permite companiei sa se rupa din cercul vicios al obligatiilor sociale, ci si sa slabeasca partial controlul organismelor de stat asupra activitatii sale, subliniaza sursele oficiale din cadrul companiei, citate de cotidianul rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *