Ucraina continua „razboiul gazelor” impotriva Kremlinului

, , , ,
 
gazprom

Gazprom, arma strategica in "razboiul gazelor" din spatiul CSI

Ucraina solicită în continuare concernului rus „Gazprom” revizuirea contractelor în domeniul gazelor naturale existente deja, informează Interfax-Ukraina, făcând trimitere la declaraţiile directorului companiei ucrainene „Naftogaz Ukrainî”, Evgheni Bakulin. „Nu ne referim neapărat la micşorarea preţului la gaze, ci la revizuirea contractelor, care nu corespund intereselor statului ucrainean”, a explicat acesta. Bakulin a subliniat repetat că „la ora actuală din întreaga Europă, Ucraina plăteşte cel mai scump pentru gazele ruseşti”. „Este nedrept. Dorim să găsim o formulă corectă pentru a putea ajunge la un compromis cu Rusia. Dacă totuşi nu vom reuşi să ajungem la o înţelegere în acest sens, vom fi nevoiţi să reducem şi mai mult importurile de gaz rusesc, căutând surse alternative pentru aprovizionarea cu gaze”, a spus Evgheni Bakulin.

Intalnire strategica

Ministrul ucrainean al Energiei, Iurii Boiko, s-a întâlnit, recent, la Moscova, cu preşedintele concernului rus „Gazprom”, Aleksei Miller, cu care a discutat despre rezolvarea problemelor ruso-ucrainene din domeniul gazelor naturale, care de o bună perioadă de timp dau mari bătăi de cap ambelor state.
Ucraina solicită Rusiei de doi ani de zile revizuirea contractelor la gaze, pe motiv că preţul acestora este total dezavantajos pentru partea ucraineană. Oficialii de la Kiev susţin că dintre toate ţările din Europa, Ucraina plăteşte cel mai scump pentru gaze. Cu toate acestea, Moscova a refuzat de fiecare dată să ajungă la un consens pe acest subiect cu vecinii săi ucraineni.

Presiuni FMI

Fondul Monetar Internaţional insistă, în continuare, asupra majorării preţului la gazele naturale pentru populaţia ucraineană, aceasta fiind una dintre condiţiile impuse Ucrainei, anterior, de FMI. Declaraţia a fost făcută la începutul acestei săptămâni de către şeful misiunii FMI în Ucraina, Christopher Jarvis. Potrivit celor declarate de către acesta, Fondul va continua să sprijine financiar statul ucrainean, doar după ce Kievul îşi va îndeplini obligaţiile asumate.
Misiunea Fondului Monetar Internaţional şi-a încheiat, pe 29 mai, vizita sa de o săptămână în Ucraina. Scopul vizitei misiunii FMI condusă de Christopher Jarvis, a fost de a finaliza convorbirile pe marginea revizuirii programului de cooperare cu Ucraina. De adăugat că pe parcursul şederii sale la Kiev, misiunea FMI a avut o serie de întâlniri cu mai mulţi oficiali ucraineni, printre care premierul Ucrainei, Mykola Azarov, ministrul ucrainean al Energiei, Iurii Boiko, dar şi cu ministrul ucrainean al Dezvoltării economice şi Comerţului, Petro Poroşenko.

Imprumut stand-by

În luna iulie 2010 Fondul Monetar Internaţional a aprobat acordarea unui împrumut Ucrainei în cadrul programului stand-by, urmând ca, până la sfârşitul acestui an, să livreze acestei ţări aproximativ 15,5 miliarde de dolari. Până în momentul de faţă Ucraina a obţinut doar prima tranşă în valoare de 1,89 miliarde de dolari. Pentru obţinerea următoarei tranşe, FMI a solicitat Kievului să-şi îndeplinească obligaţiile asumate anterior, cum ar fi majorarea tarifelor la gaz şi energie termică pentru populaţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *