Ucraina cauta aliati in regiune: Polonia, Republica Moldova, Romania si SUA, invitate la exercitii militare comune

, , , , , , ,
 

Ukr Ro military exercisesUcraina ar urma sa organizeze in 2014 o serie de exercitii cu participarea militarilor din SUA, Polonia, Romania si R. Moldova, potrivit unui proiect de lege depus miercuri in Parlament de presedintele interimar Oleksandr Turcinov. Documentul solicita Radei Supreme de la Kiev sa autorizeze accesul pe teritoriul national pentru trupe straine in vederea desfasurarii a sapte exercitii: “Public Order 2014”, cu participarea politiei militare poloneze, “Rapid Trident 2014”, cu participarea fortelor din SUA, “Safe Sky 2014”, cu aviatia poloneza, “Sea Breeze 2014”, cu fortele americane, doua exercitii multinationale – “Light Avalanche-2014” si “Carpates-2014” – si, in fine, “Sud-2014”, cu participarea unitatilor de infanterie si vanatori de munte din Romania si Republica Moldova. Cererea vine ca urmare a comasarii trupelor ruse la granitele de nord si est ale Ucrainei. Potrivit publicatiei Hurriyet Daily News din Turcia, respectivele exercitii militare ar face ca trupele americane sa se afle in imediata apropiere a fortelor ruse din peninsula Crimeea, recent anexata de Rusia. Publicatia turca mai aminteste ca doua din exercitiile enumerate — Rapid Trident si Sea Breeze — au suscitat ingrijorarea Rusiei anii trecuti. in special, Sea Breeze irita mereu Moscova, pentru ca aceste exercitii aveau ca teren de desfasurare Crimeea, unde se afla baza Flotei sale din Marea Neagra. In ultimii ani, aceste manevre s-au desfasurat in portul Odesa, unde Ucraina are, de asemenea, o baza navala. Presedintele interimar al Ucrainei, Oleksandr Turcinov, a dat ordin luni pentru retragerea tuturor militarilor ucraineni din peninsula Crimeea si redislocarea lor in baze din Ucraina continentala, in timp ce cea mai mare parte a bazelor ucrainene din peninsula au intrat sub controlul Rusiei.

Noi exercitii ale fortelor ruse in Transnistria

Manevrele militare ale Ucrainei au loc in contextul in care armata rusa a desfasurat marti exercitii de antrenament in regiunea separatista Transnistria din Republica Moldova. Un purtator de cuvant al Districtului Militar Vest al Rusiei, colonelul Oleg Kocetkov, a afirmat, potrivit agentiei Interfax, ca fortele ruse stationate in Transnistria “au desfasurat un exercitiu anti-terorism si au exersat operatiuni de respingere a unui atac asupra bazei lor militare”. Rusia a desfasurat mai multe exercitii militare in timpul lunilor de proteste din Ucraina. Unele au implicat aducerea de forte rusesti in apropierea granitei de est a Ucrainei, amplificand temerile privind o invazie, dupa ce presedintele rus Vladimir Putin si-a asigurat acceptul Parlamentului de a trimite trupe pentru a-i proteja pe rusi in cazul in care va fi nevoie. Tot marti, armata rusa a lansat exercitii de antrenament cu implicarea fortelor sale de rachete strategice in Siberia, a informat Interfax. Potrivit unui purtator de cuvant al Fortelor de rachete strategice ale Rusiei, aproximativ 10.000 de militari participa la aplicatiile programate pentru 25-29 martie in regiunile Omsk (Siberia occidentala) si Orenburg (in sudul Uralilor), la peste 2000 de km de frontiera Rusiei cu Ucraina.

Putin – noaptea Petru cel Mare, ziua Stalin

Generalul american cu cel mai inalt rang din cadrul NATO, Philip Breedlove, a declarat ca lumea nu ar trebui sa rasufle usurata odata ce se va asterne uitarea asupra Crimeei – si ca s-ar putea ca Rusia sa aspire si la anexarea altor teritorii, inclusiv Republica Moldova. “Fortele (ruse) de la granita cu Ucraina, din est, sunt considerabile si gata de actiune”, a declarat generalul Breedlove pentru New York Post. Tulburarile in regiune ar putea continua, mai multi oficiali de pe Capitol Hill impartasind temerile generalului Breedlove. Presedintele rus, Vladimir Putin, “nu se multumeste cu Ucraina”, a declarat presedintele Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor, Mike Rogers, la emisiunea NBC “Meet the Press”, de duminica. “El se duce la culcare noaptea gandindu-se la Petru cel Mare si se trezeste gandindu-se la Stalin. Trebuie sa fim mai duri cu Putin, altfel, el va continua sa anexeze teritorii pentru a implini ceea ce crede ca revine de drept Rusiei”, a mai spus oficialul rus.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *