Ucraina. Amenzi pentru dubla cetatenie

, ,
 

Ucraina dă amenzi pentru dubla cetăţenie. Rada Supremă de la Kiev a decis sancţiuni pentru cetăţenii care o ascund pe cea de a doua.
Actuala legislaţie ucraineană interzice dubla cetăţenie, dar nu prevedea sancţiuni, transmite miercuri presa ucraineană. Deputaţii ucraineni au aprobat marţi, cu o majoritate de 264 de voturi, modificări la o serie de acte legislative, între care şi Legea Cetăţeniei. Nedeclararea sau întârzierea declarării celei de-a doua cetăţenii, precum şi neprezentarea documentelor oficiale privind obţinerea cetăţeniei altui stat (copii după noile acte) implică amenzi de la zece până la 30 de salarii minime neimpozabile.
Amenzile sunt mai drastice pentru funcţionarii publici sau oficiali din administraţia de stat care nu îşi declară a două cetăţenie. În cazul lor, amenzile merg de la 50 la 100 de salarii minime neimpozabile.
În luna iunie purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe ucrainean, Oleg Voloşin, afirma că “MAE de la Kiev se pronunţă, în continuare, împotriva acordării paşapoartelor romaneşti pentru cetăţenii ucraineni”. De asemenea, postul ucrainean de televiziune TSN acuza faptul că obiectivul Bucureştiului de a creşte numărul cetăţenilor români până la 20% din populaţia regiunii ucrainene Cernăuţi provoacă îngrijorare în rândul ucrainenilor şi “moldovenilor” din această parte a Ucrainei.
Comunitatea românească din Ucraina reprezină a treia etnie a ţării după numărul de locuitori. În jur de 410.000 de români (peste 500.000, după alte surse) trăiesc în Ucraina, în principal în regiunile Cernăuţi, Transcarpatia (Maramuresul istoric) şi Odesa. Legislaţia ucraineană garantează învăţământul în limba maternă, dar se constată o preocupare a autorităţilor de promovare a limbii de stat în sistemul educativ. Sunt mai multe localităţi cu populaţie majoritar românească unde nu există şcoli în limba maternă. Românii din Ucraina beneficiază de publicaţii şi emisiuni în limba română, dar calitatea, distribuţia sau ora de difuzare sunt de cele mai multe ori neadecvate. Cu excepţia bisericii din satul Camuşovca (regiunea Odesa), care se află sub jurisdicţia Patriarhiei României, restul parohiilor comunităţilor româneşti sunt subordonate Patriarhiei Moscovei, care permite folosirea limbii materne în oficierea serviciului religios. În Ucraina, românii nu beneficiază de reprezentare parlamentară directa, asa cum beneficiaza comunitatea ucraineana din Romania, singurul deputat roman in Rada Suprema de la Kiev, controversatul Ion Popescu, fiind membru al Partidului Regiunilor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *