Ucraina, amenintata de conflictele mafiilor etnice

, ,
 

Ucraina, stat controlat de mafie

Ucraina, stat controlat de mafie

Trupele speciale “Berkut” ale Ministerului Afacerilor Interne de la Kiev au efectuat ieri si azi mai multe raiduri in regiunile  ucrainene Dnepropetrovsk si Donetsk, retinand mai multi localnici, precum si o serie de cetateni rusi si armeni, relateaza serviciul de presa al ministerului ucrainean, citat de KARADENIZ-PRESS. Anterior, autoritatile de la Kiev au prelungit de mai multe ori mandatul trupelor speciale “Berkut” pentru a stopa violentele din regiunea Dnepropetrovsk dintre emigranti armeni si localnicii rusofoni. Totodata, in ultimele luni, fortele speciale ucrainene si ofiteri ai SBU, serviciul intern de informatii de la Kiev, au oprit la marginea regiunii mai multe grupuri de cazaci din regiunea Crimeei, precum si din Federatia Rusa. Conform surselor SBU, citate de KARADENIZ-PRESS, in aceiasi perioada, mai multi cetateni rusi, membrii ai organizatiilor paramilitare de cazaci din Federatia Rusa, au fost retinuti la vama ruso-ucraineana, fiindu-le interzis accesul in fosta republica sovietica.
Reamintim ca autoritatile de la Kiev au fost nevoite sa trimita trupele speciale “Berkut”, din subordinea Ministerului ucrainean de Interne, pentru a calma spiritele in orasul Marhanet din regiunea Dnepropetrovsk (sud-estul Ucrainei), unde uciderea unui politist ucrainean de catre etnici armeni a degenerat intr-un conflict interetnic fara precedent. Orasul devine frecvent scena unor grave violente interetnice, care au condus la devastarea mai multor case si incendierea autoturismelor apartinand etnicilor armeni din Marhanet, tinta predilecta a grupurilor rusofone de extrema dreapta care opereaza in regiune
La cateva ore dupa conflictul in urma careia politistul si-a pierdut viata, grupurile rivale au continuat confruntarile, fiind sprijiniti de membrii ai grupurilor din alte regiuni. La cateva ore dupa aceea, in oras au inceput violentele. Zeci de tineri rusofoni au devastat magazine, imobile apartinand etnicilor armeni, incendiind mai multe autoturisme apartinand acestora. In urma violentelor s-au inregistrat raniti de ambele parti, fortele de ordine efectuand mai multe arestari. O buna parte a armenilor din Marganet, unde locuieste o puternica minoritate armeana, au preferat sa fuga din oras la rude, evacuand in primul rand batranii si copiii.
Dupa trimiterea trupelor speciale in oras, situatia s-a calmat, fiind semnalate conflicte de mica intensitate, a declarat seful Directiei principale din Ministerul ucrainean de Interne pentru regiunea Dnepropetrovsk, Anatoli Naumenko, sustine ca, “in prezent, nu mai exista niciun conflict interetnic”. “Lucrurile sunt inflamate de cei care au de castigat de pe urma acestei situatii”, a afirmat el la postul de televiziune ucrainean “1plus1”, fara a nominaliza o grupare.

Razboi mafiot

Politia din Dnepropetrovsk sustine ca este vorba strict de un conflict penal si nu de unul interetnic. Suspectul armean de uciderea politistului ucrainean din Marhanet a fost retinut. Surse locale, citate de mass-media rusa, au declarat ca aceasta confruntare este ultimul episod din razboiul dintre mafiile armene si rusa pentru controlul traficului de droguri, persoane si arme din regiune. Conform MAI ucrainean, in Marganets, oras cu aproximativ 50 de mii de locuitori, aproape 120 de persoane au fost ucise in ultimii trei ani intr-unul din cele mai sangeroase conflicte dintre diferite grupuri de crima organizata. Anual, in Ucraina sute de persoane sunt ucise in conditii suspecte, pe fundalul unei profunde mafiotizari a fostei republici sovietice,

Cazacii interlopi

Autoritatile locale au declarat ca intre localnicii ucraineni si rusi, si etnicii armeni din acest oras exista tensiuni de mai demult legate de inechitati sociale. Armenii sunt mai instariti, detin magazine si baruri, in timp ce ucrainenii sunt mai saraci si se considera victime ale “rapacitatii” acestora, au declarat sursele citate.
Reprezentantii formatiunilor paramilitare de cazaci din Crimeea si-au exprimat disponibilitatea de a interveni in sprijinul ucrainenilor din Marganet. Serghei Iurcenko, atamanul-sef al Asociatiei cazacilor din Republica Autonoma Crimeea, a declarat recent pentru Novai Reghion ca el personal, precum si atamanul cazacilor din Zaporojie au primit solicitari in acest sens din partea localnicilor ucraineni din regiunea Dnepropetrovsk. “Noi avem multa experienta in aceasta privinta, intrucat am intervenit in trecut in situatii similare produse in Crimeea, Bahcisarai si Sudak”, afirma el, facand referire la operatiunile indreptate impotriva comunitatilor etnicilor tatare din peninsula de la Marea Neagra.
Reamintim ca Serghei Iurcenko a fost acuzat de mass-media din Ucraina de apartenenta la lumea interlopa, fiind anchetat de politie pentru trafic de droguri si spalare de bani. Formatiunile paramilitare de cazaci sunt periodic acuzate de implicare in trafic de arme, droguri, precum si in impunerea unor taxe asupra afacerilor din zona in care activeaza.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *