Ucraina ameninta pacea mondiala

, , , ,
 

Ucraina, arsenalul terorismului mondial

Ucraina, arsenalul terorismului mondial

Fosta republica sovietica a incheiat cel mai important contract militar din istoria tarii, prin vanzarea de tehnica militara Irakului pentru o suma de 2,4 miliarde de dolari, un contract pentru care Kievul a primit sprijinul SUA, in timp ce ofertele Federatiei Ruse au fost ignorate, relateaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta, citata de agentiile de presa arabe. Contractul a fost incheiat de compania de stat Ukrspeteksport, iar indeplinirea contractului ii va reveni firmei Progress, o filiala a sa, care in anii 1990 a fost implicata intr-un scandal privind livrarea a 320 de tancuri, model T-80UD, Republicii Islamice Pakistan, dintre care o parte au ajuns la o serie de state aflate in acel moment sub embargou international, inclusiv Afghanistan.
Intelegerea incheiat cu Irakul va oferi locuri de munca unui numar de peste 80 de uzine ucrainene, majoritatea dintre ele aflandu-se in prezent in dificultate, dupa cum a declarat deputatul ucrainean Iaroslav Djodjik, al carui nume a mai fost legat de scandalul livrarilor ilegale de arme ucrainene catre Georgia, Armenia si Iran. Specialistii si expertii din Ucraina nu comenteaza deocamdata posibila inrautatire a relatiilor ruso-ucrainene in domeniul industriei de aparare, din cauza contractului irakian. Insa in urma cu 10 ani in urma, furnizorii rusi au fost aproape de a compromite contractul incheiat de Ucraina cu Pakistanul, prin refuzul de a furniza piese pentru tancuri, aminteste ziarul moscovit.

Tratative secrete

Surse apropiate de Ministerul ucrainean al Apararii au refuzat categoric, chiar si neoficial, sa comenteze, pentru mass-media de la Kiev, elementul politic al noului contract. Acestea au precizat insa, ca, alaturi de tancuri si vehicule blindate pentru Irak, Ucraina va livra aeronave noi, artilerie de precizie, dar va oferi si servicii de reparatii, intretinere si modernizare a echipamentelor militare. Surse din cadrul serviciilor militare de informatii ale Ucrainei, citate anterior de agentia de presa rusa Regnum, au declarat ca Ucraina va livra tehnica de lupta si Afghanistanului, inclusiv armament usor, transportoare blindate si elicoptere de atac si transport, fabricate sub licenta de imensul complex militar-industrial din Ucraina, mostenire a perioadei sovietice.
Desi continutul contractelor nu a fost dezvaluit, conform oficialilor militari ucraineni, contractul dintre Kiev si Bagdad ar putea duce Ucraina pe locul cinci-sase in lume in ceea ce priveste comertul cu arme si echipamente militare, iar veniturile vor fi utilizate in principal pentru dezvoltarea in continuare a complexului militaro-industrial. ”Acest lucru nu poate sa nu ingrijoreze Rusia, pentru care Ucraina a reprezentat un competitor puternic pe pietele externe, iar acum revine pe pozitiile sale anterioare in acest domeniu”, a subliniat expertul ucrainean Serghei Zguret in declaratia sa pentru Nezavisimaia Gazeta, citata de mass-media de la Bucuresti.

Precedent periculos

Reamintim ca Ucraina a mai incheiat recent un contratct militar de anvergura, prin care va livra Republicii Georgia peste 40 de tancuri si vehicule blindate, in pofida amenintarilor Moscovei ca va impune sanctiuni economice impotriva Kievului, daca acesta continua vanzarea de arme catre Tbilisi. Prin tratate aditionale incheiate de guvernul de la Kiev, Ucraina va mai furniza 12 tancuri de tip T-84 Oplot, zece de tip T-72 modernizat, vehicule blindate BTR-80, precum si 70 de sisteme portabile de aparare antiaeriana si munitii. Totodata Ucraina si-a luat angajamentul de a se implica in refacerea aviatiei militare si flotei maritime militare a Georgiei, distruse in urma invaziei rusesti din august 2008. Chestiunea vanzarii de arme ucrainene Georgiei este una dintre numeroasele puncte de conflict dintre Kiev si Moscova. Anul trecut, Rada Suprema (n.r.-parlamentul unicameral de la Kiev) a infiintat o comisie de ancheta parlamentara, in prezent dizolvata, care avea misiunea de a studia legalitatea vanzarii de arme ucrainene Georgiei dupa razboiul cu Rusia din 2008, sub conducerea deputatului Partidului Regiunilor, Valeri Konovaliuk. Activitatea acesteia a fost blocata de refuzul Ministerului Apararii de la Kiev si a responsabililor din serviciile de informatii ucrainene de a furniza documentele solicitate de comisie, precum si de a depune marturie.
Conform opiniei lui Alexandr Pikaev, specialist in neproliferarea si limitarea de armament a Institutului de Economie Mondiala si Relatii Internationale pe langa Academia de Stiinte a Rusiei, asemenea actiuni active ale Kievului in domeniul vanzarii ilegale de arme sunt legate de banala dorinta de imbogatire. “Economia Ucrainei sufera o perioada de criza profunda. Kievul a incalcat toate regulile, vanzand armament, inclusiv ilegal. Exista cele mai diferite sanctiuni impotriva unor anumite tari, adoptate de Consiliul de Securitate al ONU. Kievul incalca aceste norme internationale. Ucrainenii nu pot asigura insotirea sigura a livrarilor de arme. De aceea, ei le vand celor care sunt pur si simplu gata sa plateasca si nu cer prea mult in schimb, adica cumparatorii de acest gen sunt de acord sa primeasca armele, insa nu au nevoie de supravegherea de autor, de livrari de piese de schimb. Acest lucru este atractiv pentru Ucraina. De altfel, uneori Kievul renunta la avantajele financiare de stat de dragul unor altor interese ale sale. Asa se intampla cu livrarile de arme in Georgia. Potrivit Comisiei de ancheta a Radei Supreme, vanzarea tehnicii militare si a armamentelor s-a efectuat la Tbilisi la preturi mult mai reduse, decat cele existente pe piata mondiala, insa nici acesti bani nu au intrat in buget”, a mai mentionat Alexandr Pikaev, citat de agentia KARADENIZ-PRESS.

Arme pentru teroristi

In pofida eforturilor comunitatii internationale, Ucraina continua sa livreze armament tarilor problematice, situatie favorizata de mafiotizarea totala a structurilor militare si de informatii ale fostei republici sovietice. Recent un avion ucrainean de transport cu arme la bord a fost retinut in Nigeria. Conform unor date, citate de mass-media nigeriana, avionul ucrainean transporta armele la Malabo, capitala Guineii Ecuatoriale, insa din cauza unor defectiuni tehnice a trebuit sa efectueze o aterizare fortata pe aeroportul din orasul nigerian Kano.
Nu este primul caz cand armamentul transportat de Ucraina nu-si gaseste proprietarul. Reamintim cazul navei de transport „Faina”, capturata de piratii somalezi, la bordul careia se aflau tancuri si armament. Nava se indrepta spre Sudan, unde, trebuie sa mentionam ca livrarea de armament este interzisa de ONU, iar Kiev a negat ca are vreo legatura cu aceste incarcaturi. Insa atunci, dupa ce s-au exercitat presiuni, autoritatile ucrainene au fost obligate sa recunoasca ca armamentul ii apartine si ca armamentul se indrepta spre Kenya, stat afectat de mai multe conflicte etnice si religioase interne.

Trafic ilegal

Anterior, organizatiile nonguvernamentale implicate in monitorizarea comertului ilegal cu armament au atras atentia ca firma ucraineana “Progres”, filiala a intreprinderii de export strategic “Ukrspetexport” a vandut Chinei in 2000 si 2001 sase rachete X-55 si sase rachete de acelasi tip Republicii Islamice Iran, stat aflat sub embargou. Totodata, experti ucraineni sunt implicati in programul nuclear iranian, precum si in programul de dezvoltare a rachetelor intercontinentale, capabile sa transporte incarcaturi nucleare in orice punct al continentului european.
Serviciul de Securitate al Ucrainei, impreuna cu serviciile de informatii occidentale, a descoperit si anihilat in 2004, pe teritoriul sau, un grup ilegal de traficanti de armament, din care faceau parte cetateni proveniti din Rusia, Ucraina si Australia. Atunci s-a stabilit ca, sub pretextul ca le duc in Rusia, acestia au exportat in perioada respectiva cele 12 rachete X-55 in China si Iran. Mai trebuie aratat faptul ca Ucraina a fost in repetate randuri subiect de scandal international privind traficul cu armament, cel mai celebru fiind cel din 2002, cand Kievul a fost invinuit ca a vandut Irakului radare “Kolciuga”.

Raport pesimist

Ucraina, unul dintre cei mai mari zece exportatori de armament din lume, care a reprezentat obiectul mai multor scandaluri, si-a imbunatatit sistemul de control al exporturilor in ultimii ani, dar ramane inca destul de expusa riscurilor de trafic. “Ucraina a facut progrese semnificative in ultimii ani in sensul ameliorarii controlului asupra exporturilor de armament”, a declarat anterior expertul Paul Holtom, de la Institutul international de cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI), citat de agentiile internationale de presa. “Dar daca vrea sa fie considerata un exportator de arme responsabil, atunci trebuie sa se asigure ca aceste arme nu vor fi deturnate spre gruparile rebele si folosite intr-un conflict”, a adaugat el.
Unu din cazurile citate de raportul institutului suedez este cel al vasului ucrainean, capturat de pirati somalezi, si care transporta tancuri modernizate, munitie si alte categorii de armament usor. Potrivit diplomatiei ucrainene si autoritatilor kenyene, incarcatura urma era destinata armatei kenyene, dar un purtator de cuvant al Flotei a V-a americane din Bahrein a declarat luni ca armele erau destinate Sudanului. La randul sau, premierul ucrainean Iulia Timosenko, citata de mass-media romana, a agravat situatia, declarand ca in Ucraina “au loc” au loc vanzari ilegale de arme, dar fara a da detalii.

Mostenire sumbra

Kievul, care producea inainte de obtinerea independentei, in 1991, aproximativ 30% din armamentul Uniunii Sovietice si care a mostenit un enorm arsenal militar din perioada sovietica, a fost clasat de SIPRI pe locul al zecelea in clasamentul celor mai mari exportatori de armament in perioada 2003-2007. Aproximativ o jumatate din exporturile ucrainene sunt destinate Comunitatii Statelor Independente (fosta URSS, cu exceptia tarilor baltice). Aproximativ 30% din exporturi merg in Asia de Sud-Est si Africa, iar 6% in Orientul Mijlociu, potrivit expertului ucrainean Mihailo Samus, de la Centrul pentru studiul armatei si dezarmarii din Kiev.
Intre anii 2006 si 2007, arme ucrainene, in special blindate, avioane de lupta, sisteme de artilerie si rachete, dar si servicii militare au fost furnizate oficial catre aproape 20 de tari. Astfel, valoarea exporturilor a crescut de la un miliard de dolari in 2006, la 1,2 miliarde de dolari in 2007, potrivit lui Samus. O cifra impresionanta, umbrita insa de mai multe scandaluri legate de presupusul trafic cu armament provenit din Ucraina.
Cel mai mare scandal a avut loc in 2001, fiind legat de presupusa vanzare a mai multor radare militare “Kolciuga” catre regimul presedintelui irakian Saddam Hussein. Existenta tranzactiei nu a fost insa dovedita niciodata, nici chiar dupa inceperea operatiunii militare americane din Irak. In schimb, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a confirmat ca regimul predecesorului sau Leonid Kucima a furnizat in 2001 rachete Iranului si Chinei, in baza unui contract fals care mentiona Rusia drept tara destinatara.
Totodata si vanzarea de armament ucrainean Liberiei in anii ’90, intermediat de Burkina Faso, a fost evocata in cadrul procesului fostului presedinte liberian Charles Taylor, in fata Tribunalului special pentru Sierra Leone de la Haga. Reamintim ca dictatorul Charles Taylor a fost implicat in sangeroasele razboaie civile din Sierra Leone, Liberia, Zair si alte state africane, atat direct, cat si prin inarmarea gruparilor rebele din regiune.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *