Ucraina, amanata de FMI

, , ,
 

FMI, sperietoarea Ucrainei

Fondul Monetar International (FMI) nu intenţionează, deocamdată, să reînnoiască programul de cooperare cu Ucraina şi aşteaptă cu interes punerea în aplicare a angajamentelor anterioare, în special privind majorarea tarifelor la gaze pentru populaţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Fondului, Gerry Rice, după negocierile între ministrul ucrainean al Finanţelor, Iurii Kolobov, şi directorul general adjunct al FMI, David Lipton. „Domnul Lipton a anunţat acţiunile care ar trebui întreprinse pentru ca obiectivele programului să fie îndeplinite, inclusiv consolidarea fiscală sau reforma domeniului energetic şi a sectorului financiar”, a subliniat Rice.
Agenția de presă UNIAN, citată de KARADENIZ PRESS, relatează că FMI avea programată pentru 29 iunie o reuniune a Consiliului Director, la care să urma să discute despre respectarea de către Ucraina a angajamentelor asumate. Sursa menţionează că nu este vorba despre creditul stand-by, ci de o revizuire a unui articol din programul de colaborare cu privire la punerea în aplicare de către Ucraina a obligaţiilor care îi revin în cadrul regimului valutar.

Conditii dure

După aprobarea creditului stand-by, în vara anului 2010, Ucraina a primit de la FMI o tranşă în valoare de 1,89 de miliarde de dolari. În decembrie 2010, FMI a alocat Kievului a doua tranşă, de aproximativ 1,5 miliarde de dolari, după care programul a fost suspendat din cauza incapacităţii Ucrainei de îndeplini o serie din angajamentele asumate, în special care țin de creşterea tarifelor la gaz şi energie electrică pentru populaţie.
La sfârşitul lunii mai 2012, o misiune a FMI a avut, la Kiev, o serie de discuţii cu reprezentanţi ai guvernului şi ai Băncii Naţionale a Ucrainei. Reprezentanţii FMI au declarat atunci că vor reveni la problema reluării creditării Ucrainei în cadrul programului de cooperare doar atunci când guvernul ucrainean va demonstra că este pregătit să pună în aplicare recomandările Fondului, în special în ceea ce priveşte creşterea preţurilor la gazele naturale pentru populaţie.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *