Ucraina: 5 ani de la Euromaidan

, , , , , , ,
 
Euromaidan, punct de cotitura in istoria recenta a Ucrainei

Euromaidan, punct de cotitura in istoria recenta a Ucrainei

Ucraina a marcat cea de-a cincea aniversare a mişcării de protest Euromaidan, care a dus la înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, într-o schimbare de direcţie a ţării către UE și Occident, relatează mass-media internațională, citată de KARADENIZ PRESS. Succesorul lui Ianukovici, Petro Poroşenko, care a venit la putere cu promisiunea de a duce Ucraina în Uniunea Europeană (UE), a participat la ceremonia solemnă de la Kiev pentru omagierea celor peste 100 de oameni care şi-au pierdut vieţile în timpul protestelor din 2013-2014. Din 2014, ziua de 21 noiembrie în Ucraina este oficial sărbătorită ca „Zi a Demnitatii și Libertății”. Sărbătoarea este dedicată, de asemenea, și ”revoluției portocalii”, care a început tot intr-o zi de 21 noiembrie (în 2004).
“Astăzi Ucraina celebrează a cincea aniversare a Revoluţiei Demnităţii – Euromaidan – protestul paşnic pentru viitorul nostru european”, a declarat Poroşenko, într-un discurs separat susţinut în regiunea nordică Jitomir. “Demnitatea şi libertatea nu sunt pentru ucraineni simple cuvinte. Pentru poporul nostru acesta este sensul vieţii în decursul tuturor acestor secole. Lupta pentru pământul nostru, pentru neatârnare, pentru independenţă”, a spus el, într-un discurs considerat electoral de mass-media de la Kiev.

Mișcare de protest

Mişcarea de protest, care a avut loc în Piaţa Independenţei din Kiev (n.r.: Maidan Nezalejnosti în ucraineană), a durat mai multe luni, până în februarie 2014, când Ianukovici a fost destituit prin vot parlamentar.
Autorităţile ucrainene l-au acuzat pe Ianukovici că le-a ordonat forţelor de ordine să tragă în protestatari. Viktor Ianukovici a fugit în Rusia, fiind în acest moment internat în spiatal.
Relaţiile dintre Ucraina şi Rusia vecină se află la cel mai scăzut nivel din toate timpurile în condiţiile în care Ucraina îşi continuă cursul independent faţă de fostul său conducător sovietic, Moscova.
Rusia a reacţionat la destituirea lui Ianukovici prin anexarea Peninsulei Crimeea din sudul Ucrainei, veche bază a Flotei Ruse de la Marea Neagră.
În acelaşi timp, un conflict separatist prorus a izbucnit în cele mai estice două regiuni ale Ucrainei, Lugansk și Donețk, lângă frontiera cu Rusia. Mai mult de 10.000 de oameni au fost ucişi până acum în acest conflict, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *