Ucraina: 44 de pretendenți la jilțul prezidențial

, , , , , , , ,
 
Presedintele Porosenko se bucură de sprijinul declarat al noii structuri ortodoxe autocefale din Ucraina

Presedintele Porosenko se bucură de sprijinul declarat al noii structuri ortodoxe autocefale din Ucraina

Comisia Electorală ucraineană a anunţat vineri că a înregistrat în total 44 de candidaţi pentru alegerile prezidenţiale din 31 martie, un număr record pentru acest scrutin, cu deznodământ imprevizibil, în contextul în care favorit în sondaje este un actor de comedie, relatează mass-media de la Kiev, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. ‘Comisia şi-a încheiat procesul de înregistrare a candidaţilor la funcţia de preşedinte al Ucrainei. În total, 44 de candidaţi au fost înregistraţi’, a indicat Comisia electorală de la Kiev într-un comunicat remis mass-media.

Mizele acestui scrutin sunt considerabile pentru Ucraina, care de cinci ani se confruntă cu anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea şi cu un conflict cu separatiştii proruşi în regiunile sale de est, soldat cu peste 13.000 de morţi până în prezent, precum şi cu o criză economică profundă. Statutul regiunii Donbass, integrarea în UE și NATO, situația economică dezastruoasă, statutul bisericilor ortodoxe din fosta republică sovietică sunt principalele teme ale campaniei electorale.

Confruntare dură

Campania se anunţa a fi dominată de doi ‘grei’ ai politicii ucrainene: preşedintele la final de mandat, Petro Poroşenko, care candidează pentru al doilea mandat, şi fostul premier Iulia Timoşenko.

Acest scenariu a fost totuşi zdruncinat de ascensiunea neaşteptată a lui Volodimir Zelenski, un actor de comedie de 41 de ani, creditat cu peste 20% din intenţiile de vot, care îşi devansează adversarii.

Chiar dacă Poroşenko – care a venit la putere în 2014 şi este criticat pentru ritmul lent al luptei împotriva corupţiei – se numără printre cei trei favoriţi, el este creditat cu doar 15%-16% din intenţiile de vot în rândul alegătorilor care s-au decis deja cu cine să voteze, potrivit ultimelor trei sondaje realizate în ianuarie, cam pe aceeaşi poziţie cu Iulia Timoşenko (16% -19%).

Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Iulia Timoșenko, convinsă de propria victorie la prezidențiale

Timoșenko vs. Timoșenko

Iulia Timoşenko, premier între 2007 şi 2010 cu înclinaţii populiste şi preşedinte al partidului Batkivşcina (Patria), urmează să se confrunte între altele în această campanie cu un candidat cu acelaşi nume, Iuri Timoşenko, militar şi deputat în Rada Supremă.

Într-o declaraţie televizată, fostul premier i-a cerut miercuri seara preşedinteluie Petro Poroşenko să-l retragă pe Iuri Timoşenko din cursa prezidenţială, acuzându-i pe şeful statului şi staff-ul său electoral de înregistrarea acestuia printre candidaţi pentru a semăna derută în rândul electoratului şi a-i lua voturile. Lidera ‘Batkivşcina’ a subliniat că ştie cine ar fi plătit 2,5 milioane de grivne pentru înregistrarea candidatului Iuri Timoşenko şi l-a îndemnat pe Poroşenko să înceteze cu ‘manipulările murdare’, conform postului de televiziune ‘1+1’.

Printre alţi candidaţi figurează numeroşi deputaţi, foşti vicepremieri şi foşti miniştri, militari, oameni de afaceri şi primarul oraşului Lviv, Andrii Sadovii (de opoziţie), dar care nu au, conform analiștilor politici, nicio șansă reală de a accede în turul doi.

Jocuri politice

Analiștii politici de la Kiev consideră că majoritatea candidaților la președinția Ucrainei, precum Yurie Boiko (Platforma Opoziției-Pentru Viață), oligarhul Serghey Taruta (Osnova), primarul de Lviv, Andrii Sadovii (Samopomici), Evgheny Murayev (Nași), Oleksandr Vilkul (Blocul Opoziției-Partidul pentru Pace și Dezvoltare), participă la scrutin doar ca parte a campaniei pentru pregătirea alegerilor parlamentare din toamna anului 2019. În calitate de candidați aceștia au posibilitatea să își facă campanie electorală în favoarea propriilor partide, beneficiind de acces la mijloacele de informare în masă, conform legislației electorale din Ucraina.

Sursele citate consideră că mare parte dintre aceștia își vor anunța, treptat, retragerea din cursa electorală în favoarea altor candidați cu care au negociat eventuale alianțe politice pentru alegerile parlamentare din octombrie 2019. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *