Ucraina, 3,9 miliarde dolari de la FMI

, , , , ,
 
Ucraina, confruntată de un război prelungit

Ucraina, confruntată de un război prelungit

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat recent că a încheiat un acord cu Ucraina în vederea acordării unui nou împrumut, cu un acces la o linie de credit de 3,9 miliarde de dolari, acestei fostei republici sovietice care întâmpină dificultăţi în a ieşi din criză și război, pe fondul unei corupții genersalizate, scrie mass-media regională, citată de KARADENIZ PRESS. ”Acest acord zis de conformare (stand-by arrangement), cu o durată de 14 luni, îl va înlocui pe cel aprobat în martie 2015 şi care urma să expire în martie 2019”, a precizat FMI vineri, într-un comunicat.

Instituţia de la Washington a subliniat, în plus, angajamentul ”de a continua să ajute Ucrainei să atingă o creştere economică mai solidă, durabilă şi împărtăşită de cei mai mulţi”.

Gaz electoral

”Dacă nu suntem capabili să continuăm să cooperăm cu partenerii noştri internaţionali (…), acest lucru ar putea conduce la o situaţie de încetare a plăţilor”, a avertizat vineri premierul ucrainean Volodimir Groisman, care s-a exprimat la televiziune, cu puţin înainte de anunţul FMI.

Acordul este necesar să fie aprobat de Comitetul de conducere al FMI mai târziu anul acesta, după ce autorităţile de la Kiev vor aproba un buget pe 2019 ”coerent cu recomandările FMI şi o creştere a preţului încălzirii şi gazelor naturale”, a anunţat FMI.

În schimbul ajutorului său, organizaţia internaţională a cerut Ucrainei să crească la nivelul pieţei preţul gazelor naturale vândute consumatorilor. Un acord a fost încheiat în 2016, însă Kievul era reticent să-l aplice.

Autorităţile ucrainene au reuşit, până la urmă, mulţumită unor ”eforturi incredibile”, să ajungă la un compromis cu FMI, a comentat Groisman, anunţând că preţul gazelor naturale urmează să crească cu 23,5% începând de la 1 noiembrie. Iniţial, FMI a cerut o scumpire cu 60%, a spus el.

O creştere a preţului gazelor naturale este un subiect delicat în Ucraina, unde alegeri prezidenţiale şi legislative sunt prevăzute în 2019.

Economie de război

Ucraina iese cu dificultate dintr-o dură criză economică, agravată de război. Cheltuielile militare grele legate de războiul între forele de la Kiev şi rebeli proruşi în estul Ucrainei şi pierderea unor industrii vitale, situate în regiuni separatiste au afectat puternic economia, care s-a contractat cu aproape 17% în perioada 2014-2015, după care a atins o creştere (2,1%) în 2017.

Autorităţile au eşuat, în mai multe rânduri, în operaţiuni de privatizare a unor întreprinderi publice, din cauza reticenţei investitorilor străini şi omniprezenţei corupţiei, susținută de înalți funcționari de stat și oameni politici.

În 2015, Ucraina a reuşit însă să negocieze o restructurare parţială a datoriei sale şi a obţinut un plan de ajutorare în valoare de 17,5 miliarde de dolari de la FMI, în schimburi unor măsuri de austeritate.

Însă plata tranşelor financiare – între care ultima, în valoare de un miliarde de dolari, a fost deblcată în aprilie 2017 – a fost întârziată de dificultăţile cu care Ucraina s-a confruntat în luarea măsurilor cerute de FMI.

Fonduri internaționale

Ajutorul FMI este crucial pentru Ucraina, în contextul în care rezervele sale monetare scad şi seconfruntă cu scadenţe importante ale datoriei până în 2020.

La jumătatea lui septembrie 2018, Uniunea Europeană (UE) a anunţat că acordă ajutoare în valoare de un miliarde de euro, cu condiţia ca Kievul să aplice măsuri anticorupţie, iar FMI să-şi reia finanţarea.

FMI a insistat vineri asupra necesităţii ca Ucraina să-şi ”reducă vulnerabilităţile macro-economice”, prin continuarea unei consolidări bugetare, reducerea inflaţiei şi reforme vizând consolidarea administraţiei fiscale, sectorul energiei şi sectorul financiar.

În 2015, în schimbul ajutorului său, FMI a cerut autorităţilor ucrainene să controleze evoluţia deficitului public şi să reducă multiplele subvenţii moştenite din perioada sovietică ce-i grevau finanţele publice.

Din cele 17,5 miliarde de dolari promişi în urmă cu trei ani, numai 8,7 miliarde de dolari au fost acordaţi până în prezent de FMI.

Iar după anunţul FMI, agenţia Standard and Poor’s a anunţat că confirmat ratingul pe termen lung al Ucrainei la “B-“, cu o perspectivă stabilă.

”Noul acord va ajuta Ucraina în eforturile sale de a-şi onora obligaţiile de rambursare a datoriei care ajung la maturitate anul viitor”, a apreciat ea, relevând că acest împrumut ar putea să contribuie totodată la deblocarea ajutorului internaţional.

Iar începând din 2014, ţara a primit ajutoare nerambursabile în valoare de 2,8 miliarde de euro de la UE. (N.G.)

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *