Ucraina, 32 de ani de independență: războiul pentru supraviețuire

de | aug. 24, 2023 | Știri | 0 comentarii

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a respins criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor sale armate pe front în lupta împotriva trupelor ruse. „Ştie vreun expert câţi oameni, câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev, în replică la un articol din The New York Times. Ziarul […]
Foto: Facebook

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a respins criticile occidentale în legătură cu distribuirea forţelor sale armate pe front în lupta împotriva trupelor ruse. „Ştie vreun expert câţi oameni, câţi ocupanţi sunt în est? Cam 200.000!”, a spus Zelenski la o conferinţă de presă la Kiev, în replică la un articol din The New York Times.

Ziarul a citat oficiali militari americani şi occidentali care şi-au exprimat opinia că Kievul îşi concentrează prea puţine unităţi în sudul Ucrainei. De aceea înaintarea aşteptată spre Marea Azov este blocată, consideră aceştia, sfătuind Kievul să îşi schimbe tacticile.

Potrivit liderului ucrainean, armata rusă abia aşteaptă ca Ucraina să neglijeze protecţia unor secţiuni ale frontului pentru a înainta imediat în est. „Nu vom renunţa la Harkov, Donbas, Pavlohrad sau Dnipro. Şi este un lucru bun”, a spus preşedintele.

Actualul front din estul şi sudul Ucrainei este de aproximativ 800 km lungime. În plus, armata ucraineană trebuie să apere alte secţiuni ale graniţei cu Rusia, de exemplu lângă Harkov şi Sumî, şi păzeşte lunga graniţă cu Belarus.

Foto: Facebook
Foto: Facebook

Războiul forțelor speciale

Serviciul de informaţii militare al Ucrainei (GUR) a anunţat că a efectuat cu succes în timpul nopţii o „operaţiune specială” de debarcare în peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat ilegal de Rusia în 2014, de neatins până anul trecut de atacuri provenite din Ucraina. „În cadrul unei operaţiuni speciale, personalul nostru a debarcat pe teritoriul peninsulei”, a declarat reprezentantul GUR, Andri Iusov, la radiodifuziunea publică ucraineană, citat de mass-media.

Oficialul ucrainean a explicat că operaţiunea, lansată în cooperare cu forţele navale, a fost finalizată fără victime de partea ucraineană, dar a provocat pierderi în rândurile inamice.

”Unităţi speciale la bordul unor ambarcaţiuni au debarcat pe ţărm în zona localităţilor Olenivka şi Maiak”, a anunţat Directoratul Principal de Informaţii din cadrul Ministerului Apărării ucrainean.

Instituţia a adăugat că „toate obiectivele au fost îndeplinite”, fără a preciza despre ce obiective este vorba, transmite Reuters, care menţionează că nu a putut verifica informaţiile din surse independente. 

Sprijin românesc

Președintele Klaus Iohannis i-a transmis joi liderului ucrainean, Volodimir Zelenski, într-o scrisoare cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, că România va ajuta Kievul „atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii” și eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis o scrisoare Președintelui Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prilejul aniversării Zilei Independenței Ucrainei, ocazie cu care a adresat felicitări poporului ucrainean, atât în nume personal, cât și din partea poporului român. Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat aprecierea pentru dârzenia arătată de poporul ucrainean în apărarea independenței, suveranității și integrității teritoriale în fața agresiunii ruse”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

„Vom continua să fim alături de țara dumneavoastră atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii, eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei în frontierele sale internațional recunoscute, și mai departe în procesul de refacere și reconstrucție a țării”, se mai arată în scrisoare.

Foto: navy.ro
Foto: navy.ro

Rusia, acuzată

Șeful statului a subliniat că „Federația Rusă a încălcat grav și repetat, prin războiul de agresiune pe care l-a declanșat, toate principiile dreptului internațional și a cauzat imense suferințe, iar intensificarea atacurilor asupra infrastructurii civile ucrainene, cu numeroase pierderi umane și ample distrugeri, reprezintă noi crime de război comise de agresor”.

De asemenea, Președintele României a reiterat faptul că decizia recentă de suspendare a participării la Inițiativa privind cerealele la Marea Neagră „arată o nepăsare condamnabilă față de securitatea alimentară a celor mai vulnerabile țări, la nivel global”.

România mai sprijină aderarea Ucrainei la NATO și UE, a adăugat șeful statului. „Președintele Klaus Iohannis și-a exprimat încrederea că relațiile dintre România și Ucraina se vor dezvolta de o manieră continuă și cuprinzătoare, în spiritul principiilor și valorilor europene și euroatlantice comune și în beneficiul tuturor cetățenilor noștri, inclusiv al persoanelor aparținând minorității române din Ucraina”, mai transmite Președinția.

Felicitări europene

Liderii instituţiilor europene i-au felicitat joi pe ucraineni cu ocazia împlinirii a 32 de ani de la obţinerea independenţei ţării lor, cărora le-au garantat încă o dată sprijinul Uniunii Europene (UE) atât timp cât este necesar în lupta lor împotriva invaziei Rusiei, transmite EFE.
„Dragi prieteni ucraineni, în această zi importantă, ziua independenţei voastre, UE este cu voi. Vă vom sprijini atât timp cât este necesar. Sunteţi membri ai familiei noastre europene şi viitorul vostru este cu noi. Steagul UE va flutura deasupra naţiunii voastre libere şi suverane”, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-un mesaj video postat pe X (fostul Twitter).

 Într-un mesaj video publicat pe aceeaşi reţea de socializare, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care apare îmbrăcată în albastru şi galben, culorile drapelului ucrainean, a declarat că „puterea Ucrainei constă în oamenii săi, în curajul, puterea şi perseverenţa lor pentru un viitor de pace şi prosperitate într-o Europă unită”.

În mesajul video adresat preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi cetăţenilor Ucrainei, şefa executivului comunitar transmite „cele mai sincere felicitări fiecăruia dintre voi”, întrucât „sunteţi o inspiraţie pentru toţi europenii”. Politiciana germană le reaminteşte că UE va fi „alaturi de ei atât timp cât este nevoie pentru ca Ucraina să fie liberă”. „Împreună vom obţine o pace dreaptă şi durabilă”, spune Von der Leyen, înainte de a-şi încheia mesajul video cu „Trăiască Ucraina!”.

O formulă de rămas bun care este repetată în mesajele lor şi de şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, remarcă EFE. Şi, în acelaşi timp, Borrell adaugă: „Ucraina se transformă prin reforme-cheie şi avansează pe calea de a deveni membră a Uniunii Europene. Acesta este viitorul Ucrainei şi noi, în Uniunea Europeană, sprijinim Ucraina, Uniunea Europeană sprijină Ucraina şi vom continua să facem acest lucru atât timp cât va fi necesar”.

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Concurs eseuri