TUSKON, la Bucuresti. Oamenii de afaceri din Romania si Turcia isi dezvolta colaborarea

, , ,
 

Proiectele mari sunt soluţia de dezvoltare a relaţiilor bilaterale, iar parteneriatul cu Turcia este unul capabil să genereze succes într-o economie globalizată şi în criză.
Declaraţia a fost făcută marţi de Sorin Dimitriu, vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, în deschiderea Forumului România – Turcia pentru Investiţii şi Comerţ. Camera de Comerţ şi Industrie a României – Camera Naţională şi Confederaţia Antreprenorilor şi Industriaşilor din Turcia -TUSKON, având sprijinul Programului de Dezvoltare a Naţiunilor Unite (UNDP) şi susţinerea Centrului Român de Promovare a Comerţului şi Investiţiilor Străine au organizat la Palatul Camerei Naţionale Forumul cu tema „Comerţul şi Investiţiile dintre Turcia şi România”. La eveniment a participat E.S. Ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil, care a salutat prezenţa delegaţiei oamenilor de afaceri turci, alături de reprezentanţii antreprenorilor turci care derulează afaceri în România şi de operatorii economici autohtoni. Forumul România – Turcia pentru Investiţii şi Comerţ a adus la Bucureşti peste 250 de oameni de afaceri. Principalele domenii de activitate ale firmelor participante sunt producţia, comerţul cu hârtie, ambalaje, materiale plastice, piese de schimb, material de construcţii, maşini, confecţii textile, încălţăminte, consultanţă în afaceri.

Turcia, cel mai mare partener comercial al României în afara UE

“Un proiect important care face România atractivă este şi atragerea fondurilor europene pe Strategia Dunării, dar nu numai. Este un moment important pentru atragerea investiţiilor străine în România, atât din Turcia, cât şi din China. Conform unor analize internaţionale, China s-ar putea confrunta cu o criză economică puternică, ceea ce va duce la relocarea unor companii mari în ţări din Uniunea Europeană, precum România, Bulgaria sau Ungaria. De aceea, trebuie să dăm dovadă de abilitate pentru a atrage aceste investiţii, dar şi să creăm un cadru fiscal predictibil”, a spus Sorin Dimitriu.
“La sfârşitul anului 2011, volumul de schimburi comerciale bilaterale între Turcia şi România s-a ridicat la şapte miliarde de dolari şi sperăm că acest nivel va fi menţinut şi în anul 2012. Până în prezent, am dus la capăt o serie de proiecte mari şi dorim ca şi în viitor să avem o colaborare cel puţin la fel de eficientă”, a spus ambasadorul Republicii Turcia la Bucureşti, Ömür Şölendil. La sfârşitul lunii mai 2012, erau înregistrate în Romania 12.900 de societăţi comerciale cu capital turc, valoarea capitalului subscris fiind de 406,5 milioane euro.
“Turcia este cel mai mare partener comercial al României în afara Uniunii Europene. În prezent, peste 6.000 de oameni de afaceri turci operează în România, într-o arie largă de sectoare, cum ar fi domeniul bancar, construcţii, producţie de bunuri de consum, sănătate, învăţământ şi media. Valoarea totală a investiţiilor turce în România, inclusiv cele care vin prin terţe ţări, este estimată la peste cinci miliarde de dolari, dar ar putea ajunge la zece miliarde de dolari în viitorul apropiat prin colaborarea unor proiecte deja schiţate. Suntem atraşi de sectorul agricol şi agroalimentar, dar şi de accesarea fondurilor europene în diverse proiecte”, a spus Ahmet Cider, preşedintele TUSKON.

Stimularea  investiţiilor în zona Mării Negre, obiectiv important

Stimularea colaborării la nivel regional şi extinderea capacităţii de internaţionalizare a IMM-urilor şi a investiţiilor în zona Mării Negre reprezintă un obiectiv important pentru depăşirea crizei economice, a subliniat Dl Barry Kolodkin, Director de Program Regional, UNDP/BSTIP (Programul de Dezvoltare al Naţiunilor Unite/Program de Promovare a Comerţului şi Investiţiilor la Marea Neagră) în deschiderea evenimentului.
„Camera Naţională, instituţia publică de drept privat cea mai importantă din România”, poate contribui semnificativ la crearea de parteneriate stabile între firmele româneşti şi turceşti, prin valorificarea potenţialului de reţea al Sistemului Cameral, a afirmat la rândul său Marin Niculcea, Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Teleorman, care a transmis mesajul preşedintelui Camerei Naţionale, Mihail M. Vlasov. De altfel, CCIR este şi coordonatorul părţii române a Consiliului Bilateral de Afaceri, al cărei preşedinte este Marin Niculcea.
Forumul de afaceri organizat la Bucureşti a fost şi un bun prilej de îmbogăţire a relaţiilor instituţionale ale Camerei de Comerţ şi Industrie a României, prin semnarea unui acord de cooperare cu Confederaţia Antreprenorilor şi Industriaşilor din Turcia – TUSKON. În acest scop, TUSKON care numără 40.000 de membri, având legături în 140 de ţări ale lumii, va acţiona ca o punte între cele două comunităţi de afaceri, ţinta comună fiind atingerea cât mai curând a unui volum al comerţului bilateral dintre România şi Turcia de 10 miliarde USD, conform declaraţiilor făcute de Ahmet Ciğer, Preşedintele în exerciţiu al TUSKON.
Principalele domenii de interes care s-au conturat în cadrul discuţiilor bilaterale care au urmat au fost: construcţiile, infrastructura, IT, aparatura electrică, componentele, produsele chimice, materiale plastice industria textilă, agricultura şi nu în ultimul rând, posibilitatea de a accesa fondurile europene.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *