Turul doi la Chisinau – Chirtoaca vs. Dodon

de | iun. 7, 2011 | R. Moldova, Știri, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Cursa electorala pentru Chisinau va intra in turul doi de scrutin pentru alegerea primarului, potrivit ultimelor rezultate preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC). După finalizarea procesului de centralizare electronică a voturilor, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat, marţi, că devine oficială organizarea, pe 19 iunie, a turului doi de scrutin pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a obţinut 48,07% din numărul total de voturi valabil exprimate, în timp ce liberalul Dorin Chirtoacă, actualul primar a fost susţinut de 46,5% dintre alegători.

chirtoaca-dodon 989Cursa electorala pentru Chisinau va intra in turul doi de scrutin pentru alegerea primarului, potrivit ultimelor rezultate preliminare prezentate de Comisia Electorala Centrala (CEC). După finalizarea procesului de centralizare electronică a voturilor, Comisia Electorală Centrală din Republica Moldova a anunţat, marţi, că devine oficială organizarea, pe 19 iunie, a turului doi de scrutin pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Potrivit preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, candidatul comuniştilor, Igor Dodon, a obţinut 48,07% din numărul total de voturi valabil exprimate, în timp ce liberalul Dorin Chirtoacă, actualul primar a fost susţinut de 46,5% dintre alegători. Oficialii CEC au anunţat, de asemenea, că procesul de numărare a voturilor a fost finalizat în toate circumscripţiile electorale. Datele centralizate arată că, la alegerile în consiliile raionale şi municipale, comuniştii au acumulat, în medie, 32,7%, faţă de ceva mai mult de 34% la alegerile precedente. Urmează Partidul Liberal Democrat din Moldova cu aproape 26%, Partidul Democrat din Moldova – 20% şi Partidul Liberal cu peste 11%. Statisticile indică faptul că Partidul Comunist din Republica Moldova va deţine majoritatea în cel puţin cinci din cele 32 de consilii raionale, precum şi în municipiile Chişinău şi Bălţi. La alegerile pentru consiliile săteşti şi orăşeneşti, comuniştii au câştigat aproximativ 30% din voturi, în comparaţie cu aproape 33% în 2007. În cazul alegerilor pentru funcţia de primar, comuniştii au fost votaţi de 24% dintre alegătorii din Moldova, în comparaţie cu peste 37% la ultimele alegeri locale. PLDM a acumulat cele mai multe voturi pentru funcţia de primar – 26%. Anterior, datele registrului electronic direct al Comisiei Electorale Centrale aratau că, după procesarea a 96% din buletinele de vot din Chişinău, candidatul PCRM Igor Dodon a acumulat 48,68% din sufragii, iar candidatul PL, Dorin Chirtoacă – 46,10%. Potrivit datelor plasate pe serverul CEC, până la ora 07.00 au fost procesate aproape toate buletinele de vot din capitala Republicii Moldova, transmite Moldpres. Datele electronice arată că, aşa cum anunţaseră mai mulţi analişti politici, după începerea procesării datelor din suburbii s-a înregistrat o sădere a scorului candidatului PCRM. După numărarea a 95,33% din buletine, PCRM va obţine cele mai multe mandate de consilier. Pentru echipa comuniştilor în consiliul municipal au optat – 46,82%. Pentru echipa de consilieri PL au votat 31,55% din alegători, pentru cea a PLDM – 13,70%.

Dorin Chirtoaca anticipase rezultatul

Candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar general al municipiului Chişinău a anunţat înca din seara zilei de 6 iunie că va fi organizat un al doilea tur de scrutin, menţionând că atât el, cât şi contracandidatul său, au obţinut sub 50%. Candidatul liberal a făcut apel la comunistul Igor Dodon să se “liniştească” şi să “nu se mai agite”, recomandându-i, de asemenea, să nu îţi ducă la bun sfârşit ameninţarea de a-şi scoate adepţii în stradă, pentru a genera haos şi instabilitate. Anterior, candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, declarase că “tergiversarea” de către CEC a prezentării datelor finale ale alegerilor de duminică, oferă temei pentru tot felul de suspiciuni privind corecta numărare şi înregistrare a cifrelor electorale. “Având în vedere mai mulţi factori, cum ar fi datele un exit-poll de-a dreptul aberant, cu efecte de manipulare psihologică, tentativele de falsificări şi fraude înregistrate în timpul votării, nişte numărări paralele efectuate de nişte ONG-uri cu imparţialitate discutabilă, forfota isterică în tabăra liberalilor, lipsa unor semnale clare şi ferme din partea lucrătorilor CEC-ului, întârzierea prezentării cifrelor finale – toate acestea dau de bănuit despre existenţa unei conjuraţii ce are drept scop falsificarea sistemică a alegerilor din municipiul Chişinău”, a declarat Dodon. Candidatul PCRM susţine că nu “va permite să i se fure victoria” în aceste alegeri. ”Oamenii au dorit să pună punct acestei campanii în turul I şi foarte mulţi sunt gata să protesteze împotriva falsificării alegerilor”, a menţionat Igor Dodon.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *