TurkishStream, inaugurat de duoul politic Putin-Erdogan. SUA se opune gazoductelor rusești

de | nov. 21, 2018 | Federatia Rusa, Federatia Rusa, Marea Neagra, Principal, Știri, Turcia, Ucraina, Ucraina, UE, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Noul gazoduct din Rusia va fi operaţional în 2019 şi va transporta 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, a anunţat luni preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a participat, alături de omologul său rus Vladimir Putin, la o ceremonie ce a marcat finalizarea unei noi secţiuni a proiectului TurkStream, relatează mass-media […]
Gazprom, armă politică pentru Kremlin
Liderul-turc-Erdogan-satisfacut-de-bunele-relatii-cu-omologul-sau-rus-Vladimir-Putin

Liderul-turc-Erdogan-satisfacut-de-bunele-relatii-cu-omologul-sau-rus-Vladimir-Putin

Noul gazoduct din Rusia va fi operaţional în 2019 şi va transporta 31,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, a anunţat luni preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a participat, alături de omologul său rus Vladimir Putin, la o ceremonie ce a marcat finalizarea unei noi secţiuni a proiectului TurkStream, relatează mass-media regională, citată de agenția de presă KARADENIZ PRESS. „Proiectul TurkStream va fi gata de operare în 2019, după efectuarea tuturor testelor. Cel puţin jumătate din gazele tranzitate prin noul gazoduct vor ajunge pe pieţele europene prin Turcia”, a declarat Erdogan, la ceremonia desfăşurată la Istanbul.

Ankara-Moscova, axă de 100 de miliarde

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că gazoductul TurkStream va sprijini dezvoltarea economiei Turciei şi „va fi un factor important pentru asigurarea securităţii energetice pan-europene. Turcia va deveni un hub european major pentru sectorul energie”.
Putin şi-a exprimat încrederea că volumul schimburilor comerciale dintre Rusia şi Turcia ar putea ajunge la 100 de miliarde de dolari pe an, acesta fiind şi nivelul celor dintre Rusia şi China.

Turcia, redută energetică

Lucrările de construcţie la porţiunea submarină a conductei TurkStream au fost finalizate, un semnal al alianței energetice solide dintre Moscova și Ankara. Estimat la şapte miliarde de euro, proiectul TurkStream prevede construcţia a două conducte cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi de gaz pe an fiecare, ceea ce va permite Rusiei să îşi reducă dependenţa de Ucraina ca rută de tranzit pentru livrările sale de gaze destinate Europei.
Lucrările la gazoductul TurkStream, care va lega Rusia de Turcia via Marea Neagră, au început în luna mai 2017. Prima linie a acestui gazoduct este destinată aprovizionării cu gaze ruseşti a consumatorilor din Turcia, în timp ce a doua linie va permite furnizarea de gaze consumatorilor din sudul şi sud-estul Europei.

Ofensivă energetică

Potrivit informaţiilor apărute în mass-media internațională, Rusia analizează mai multe opţiuni pentru a extinde gazoductul TurkStream prin Bulgaria şi Serbia sau prin Grecia şi Italia. În acest sens, autoritățile din statele balcanice s-au înscris într-o adevărată cursă diplomatică pentru a obține favoarea Moscovei.
Luna trecută, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, a anunţat că Gazprom intenţionează să înceapă construcţia secţiunii terestre a celei de-a doua linii a gazoductului TurkStream în 2019, adăugând că TurkStream este programat să intre în funcţiune în luna decembrie 2019.
Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, prin Marea Baltică.

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Gazprom, armă decisivă în politica externă rusă

Opoziție americană

Secretarul american al Energiei, Rick Perry, a cerut marţi Ungariei şi ţărilor vecine să respingă gazoductele ruseşti, care în opinia autorităţilor de la Washington sunt folosite pentru a consolida influenţa Moscovei asupra Europei Centrale şi de Est, transmite Reuters, citat de KARADENIZ PRESS.
Diversificarea surselor de aprovizionare cu energie va fi crucială pentru regiunea Europei Centrale şi de Est având în vedere că, în trecut, Rusia a utilizat energia ca o armă, a subliniat oficialul american. „Rusia utilizează un proiect de gazoduct denumit Nord Stream 2 precum şi unul denumit TurkStream în încercarea de a-şi întări controlul asupra securităţii şi stabilităţii Europei Centrale şi de Est”, a declarat Rick Perry cu ocazia unei vizite la Budapesta.
În replică, ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a spus că gazoductul TurkStream, care este în prezent construit între Rusia şi Turcia via Marea Neagră, este o veste bună pentru Ungaria, în condiţiile în care va avea o capacitate anuală de transport de 5-6 miliarde metri cubi şi una din ramurile acestui gazoduct ar urma să permită livrarea de gaze naturale în sudul Ungariei via o nouă rută.

Interese economice

Administraţia Trump încearcă să încurajeze achiziţiile de gaze din SUA sau alţi furnizori în dauna achiziţiilor din Rusia. „SUA se opun cu fermitate acestor proiecte şi cerem Ungariei şi ţărilor vecine să ni se alăture în respingerea lor”, a spus Perry.
Ungaria depinde în mare parte de Rusia pentru aprovizionarea cu gaze naturale, care ajung în Ungaria prin conducte via Ucraina. În plus, Rusia în prezent este implicată în construcţia de noi reactoare la singura centrală nucleară din Ungaria.
Peter Szijjarto a spus că Guvernul de la Budapesta este dispus că cumpere gaze naturale din Croaţia, care în prezent construieşte un terminal de gaze naturale lichefiate pe insula Krk, precum şi din România. Szijjarto a mai spus că a cerut SUA să sprijine eforturile de diversificare ale Ungariei, subliniind că în prezent o conducă de interconectare nu este capabilă să transporte gaze naturale importate din Marea Neagră via România. (M.B.)

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *