Turcii sunt inca increzatori in UE


 

Integrarea in UE, obiectiv strategic al Turciei

Integrarea in UE, obiectiv strategic al Turciei


Un sondaj de opinie facut la sfarsit de 2010-inceput de 2011 arata peste doua treimi din locuitorii Turciei doresc aderarea la Uniunea Europeana, iar ratiunile lor sunt si politice (democratie), si personale (calatorie fara vize), si economice (60 la suta din comertul tarii se face cu state europene). „Intrarea in UE este in continuare considerata una dintre cele mai importante probleme de politica externa”, afirma Can Paker, presedintele institutului TESEV care a intocmit sondajul de opinie.

De ce doresc turcii ca tara lor sa devina membru al UE? 22 la suta pentru ca vor putea calatori fara vize pe continent, 21 la suta pentru avantajele economice ale aderarii, 13 la suta ”pentru democratie”, opt la suta pentru „oportunitati de slujbe si reducerea somajului”, iar sapte la suta pentru „cresterea standardului de viata”.

Un sfert dintre participantii la sondaj (26 la suta) nu doresc insa aderarea, cei mai multi dintre ei motivand ca Turcia este suficient de puternica si in afara Europei Unite (21 la suta). Zece procente invoca diferentele de valori morale si culturale intre Turcia si UE, opt la suta sustin ca UE este cea care nu vrea sa primeasca Turcia ca membru iar sase la suta refuza aderarea pentru ca UE este afectata de criza financiara.

Prelungirea record a negocierilor preaderare si noul curs al politicii Ankarei nu-i impiedica pe 49 la suta dintre respondenti sa ramana optimisti, ei cred ca aderarea se va produce in 5-20 de ani. Dar 30 la suta sustin ca aderarea nu se va intampla niciodata.

Cel mai mare obstacol in calea integrarii este, pentru 22 la suta, xenofobia/islamofobia europenilor si numai trei la suta cred ca din cauza problemei cipriote.

Interesant ca principaiul obiectiv al politicii externe turce este considerat integrarea europeana (14 la suta), urmat de relatiile cu Israelul (sapte la suta), relatiile cu SUA (cinci la suta) si problema Ciprului (patru la suta). Si mai interesant este ca 33 la suta considera SUA cea mai neprietenoasa tara fata de Turcia, dupa Israel. Iar turcii au cea mai negativa apreciere din lume in ce priveste Statele Unite, afirma universitarul Mustafa Aydin, care a analizat cateva sondaje de opinie de data recenta din SUA si Turcia.

Pe ansamblu, 65 la suta apreciaza in mod deosebit politica externa a Ankarei si alte zece procente o considera mai degraba buna decat rea.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *