Turcia:Un procuror cere inculparea unor ofiteri israelieni

, ,
 

Un procuror turc a cerut pedeapsa cu închisoare pe viaţă împotriva a patru foşti comandanţi din armata israeliană, acuzaţi de implicare în moartea a nouă militanţi turci pro-palestinieni în timpul asaltului asupra unei nave care încerca să spargă blocada impusă Fâşiei Gaza.
Actul de acuzare, care mai trebuie aprobat de un tribunal, se referă la asaltul din 31 mai 2010, purtat în apele internaţionale de un comando israelian împotriva navei Mavi Marmara din flotila umanitară pentru Gaza. Acţiunea, în care au murit nouă activişti turci, a provocat o gravă criză diplomatică între Turcia şi Israel, altădată aliaţi. Cei patru militari vizaţi sunt fostul şef al Statului Major al armatei israeliene, generalul Gabi Ashkenazi, şi alţi trei ofiţeri de rang înalt de la acea vreme. Procurorul cere pentru fiecare câte nouă pedepse cu închisoare pe viaţă, câte una în contul fiecărei victime.
Actul de acuzare conţine 144 de pagini şi se bazează pe mărturiile a circa 600 de persoane, în majoritate pasageri ai flotilei de şase nave, şi apropiaţi ai victimelor.
Conform documentului, militarii israelieni au făcut uz de forţă, mult disproporţionat, împotriva activiştilor pro-palestinieni. În septembrie 2010, raportul Palmer al ONU a calificat drept “excesivă” această intervenţie militară, considerând totuşi legală blocada impusă de Israel asupra Fâşiei Gaza. Statul evreu refuză să prezinte scuze Ankarei şi exclude ca militarii săi să fie judecaţi

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *