Turcia: zero probleme, dar agenda bogata

de | iul. 17, 2011 | Uncategorized @ro | 0 comentarii

Prin victoria in alegerile parlamentare, partidul premierului Erdogan isi prelungeste peste un deceniu guvernarea neintrerupta si beneficiaza de continuitate in actiune. Majoritatea clara din parlament ii ingaduie sa se ocupe pe indelete si decis de bogata agenda externa a cabinetului, definita de probleme zero cu vecinii.

 

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a consolidat statutul de lider regional al Turciei

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, a consolidat statutul de lider regional al Turciei

Prin victoria in alegerile parlamentare, partidul premierului Erdogan isi prelungeste peste un deceniu guvernarea neintrerupta si beneficiaza de continuitate in actiune. Majoritatea clara din parlament ii ingaduie sa se ocupe pe indelete si decis de bogata agenda externa a cabinetului, definita de probleme zero cu vecinii. Probleme dificile poate nu exista, dar subiecte acute de tratat sunt multe in aceasta perioada de efervescenta pe care o cunoaste Orientul Mijlociu si lumea musulmana.

Dosarul cipriot nu poate fi urnit inca din stagnare, chiar daca relatiile dintre Ankara si Atena sunt binevoitoare. O mostenire dureroasa afecteaza si relatiile cu Armenia, care incepusera sa se invioreze nu demult, dar au inghetat din nou. Situatia incerta din Siria, angrenata si ea in valul de schimbari din zona, are impact direct asupra Turciei, inclusiv in ce priveste exodul masiv de refugiati din aceasta tara cuprinsa de framantari
. Si relatiile cu Israelul au nevoie de clarificari urgente, si se fac eforturi in acest sens, pentru ca bunele relatii turco-israeliene sunt esentiale pentru un echilibru stabil in zona. Iar marile miscari din lumea araba sunt urmarite cu atentie de Ankara, mai ales ca modelul turc de dezvoltare este “sursa de inspiratie’ pentru regiune, cum spune ministrul de externe Davutoglu.

Probleme interne? Pentru prima oara in istoria republicii, militarii nu mai au ultimul cuvant in politica. Acum, la ordinea zilei este, cel putin pentru guvern, o noua Constitutie, prima care sa nu fie dictata de varfurile armatei, o Constitutie care sa statueze un regim prezidential,
dar pentru acest deziderat trebuie tratat si convenit cu opozitia, inclusiv prin acceptarea unor concesii solicate de aceasta.

Desi se pare ca a decazut in scara de prioritati a guvernului, aderarea la Uniunea Euroepena isi mentine actualitatea si regimul Erdogan si-ar inscrie in istorie cea mai mare performanta a sa daca ar integra tara in Europa Unita. Mostenirea cea mai valoroasa pe care o pate lasa Erdogan Turciei, la centenarul Republicii, este integrarea europeana.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *