Turcia voteaza amendarea Constitutiei si sporirea puterii AKP

, , ,
 

turci akp

Legislativul de la Ankara a votat vineri in favoarea amendarii Constitutiei tarii, un prim pas pentru organizarea referendumului care ar urma sa aprobe definitiv un ansamblu de modificari, care, potrivit opozitiei, ii va permite guvernului musulman conservator sa detina mai multe prerogative, transmite agentia de presa turca Anadolu. Amendamentele, care au ca principal efect limitarea prerogativelor ierarhiei judiciare si ale armatei, doua institutii laice ostile guvernului conservator, vor fi supuse spre promulgare presedintelui Turciei, Abdullah Gul, care ar urma sa anunte in scurt timp organizarea unui referendum. Dintr-un total de 550 de parlamentari, 336 au votat “pentru”, cu putin mai mult decat necesarul de 330 de voturi dar mai putin decat majoritatea de doua treimi care ar fi Insemnat aprobarea definitiva a pachetului de amendamente, fara referendum.

Reducere la tacere a Armatei si Justitiei

In cadrul unor dezbateri tensionate care au marcat cele doua lecturi ale amendamentelor, Partidul Justitiei si Dezvoltarii (AKP, aflat la guvernare) majoritar in parlament, a reusit sa impuna adoptarea a doua din cele trei reforme-cheie ale proiectului. Parlamentul a acceptat astfel modificarea componentei Consiliului Superior al Magistraturii (HSYK), organism care-i numeste pe judecatori si procurori si ia masuri disciplinare. Consiliul se opune constant AKP, de esenta islamista. Opozitia acuza guvernul si AKP ca intentioneaza sa modifice Constitutia pentru a reduce la tacere ierarhia judiciara si armata, institutii candva atotputernice, in Turcia. Guvernul considera necesara amendarea Constitutiei, elaborata dupa lovitura de stat militara din 1980, pentru alinierea la criteriile Uniunii Europene, la care Turcia doreste sa adere. Un alt amendament adoptat stipuleaza sporirea de la 11 la 17 a numarului de judecatori ai Curtii Constitutionale si ii permite legislativului turc sa numeasca o parte din acestia. In 2008, Curtea Constitutionala nu a reusit sa interzica AKP pentru Incalcarea principiilor laice ale Republicii Turcia. Parlamentul a respins insa un amendament care ar fi obstructionat procesul de interzicere a unui partid politic.

Militarii judecati de instante civile

Alte amendamente limiteaza jurisdictia tribunalelor militare si le permite instantelor civile sa-i judece pe militari, pe timp de pace, pentru eventuale tentative de lovituri de stat sau crime la adresa securitatii nationale. In ultimii 50 de ani, armata a inlaturat de la putere patru guverne, in Turcia. De asemenea, in anumite cazuri, seful armatei si cei patru adjuncti ai acestuia ar putea fi judecati de Curtea suprema de justitie. Majoritatea analistilor politici considera ca electoratul va aproba respectivele masuri, atat timp cat guvernul Erdogan se bucura de sprijin masiv in randul populatiei, conform AP. “Partidul de guvernamant Incearca sa scape de toate institutiile care au puterea sa-i opreasca” actiunile, a opinat Deniz Baykal, liderul Partidului Popular Republican (CHP, secular de opozitie). Formatiuna politica a lui Baykal intentioneaza sa ceara Curtii Constitutionale sa blocheze acest proces. Presedintele Abdullah Gul, un fost aliat al lui Erdogan, dispune de doua saptamani pentru a decide daca respectivul referendum va fi organizat In vara acestui an.

1 răspunde
 1. Inder
  Inder says:

  Domnule Razvan Iorga, reformarea constitutiei nu urmareste sporirea “puterii AKP”, ci urmareste sporirea puterii guvernului in detrimentul armatei, ceea ce este normal pentru o tara democratica. Aceste reforme sunt sustinute si de UE, de care din pacate nu amintiti.
  Insasi titlul si continutul articolului este tendentios. Expresii gen “ii va permite guvernului musulman conservator” sau “AKP, de esenta islamista”, nu le-am gasit in relatarea agentiei Anadolu, la care faceti referire.
  Domnule Razvan Iorga, sunt un bun cunoscator al limbii turce, urmaresc programele de stiri din Turcia, si de asemenea citesc presa turca, de aceea nu mai citati sursa stirii daca nu aveti de gand sa redati corect continutul stirii. Eu personal cred ca folositi tendentios titlul articolului cat si expresiile citate din articol doar de dragul senzationalului. Fiti obiectiv, pentru ca nu va costa nimic.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *