Turcia va trimite observatori pentru situatia tatarilor din Crimeea

, , , ,
 

tatari crimeeaDiplomatia turca anunta ca va trimite emisari in peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean anexat anul trecut de Rusia, pentru a se interesa de conditiile in care traiesc etnicii tatari din aceasta regiune. Anuntul a fost facut joi de catre ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, prezent la Chisinau. seful diplomatiei turce a facut acest anunt in contextul incetarii emisiei postului in limba tatara ATR. “Din pacate, autoritatile din Crimeea au refuzat prelungirea licentei de transmisie a postului tatar ATR si acesta a fost nevoit sa-si incete activitatea. Suntem profund ingrijorati in legatura cu aceasta situatie. Presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a discutat subiectul cu omologul sau rus Vladimir Putin. Am format o delegatie care va examina situatia drepturilor omului in peninsula. Speram ca vom reusi in curand sa solutionam aceasta problema impreuna cu prietenii nostri din Rusia, al doilea partener economic al Turciei dupa Germania”, a declarat Mevlut Cavusolgu, care s-a intalnit la Chisinau cu presedintele moldovean Nicolae Timofti si cu ministrul de Externe Natalia Gherman.

Ministerul turc de Externe a apreciat, intr-un comunicat, ca refuzul prelungirii licentei de transmisie a ATR este un exemplu de presiune asupra comunitatii tatare din Crimeea. “Turcia va continua sa fie atenta la bunastarea tatarilor in patria lor si la situatia din regiune”, da asigurari diplomatia turca. Postul de televiziune ATR si-a incetat emisia in cursul noptii de miercuri spre joi, dupa ce nu a reusit sa se conformeze legii ruse. Dosarul ATR a fost respins din cauza constatarii unor greseli. Premierul Crimeei, Serghei Aksionov, a declarat ca greselile au fost facute in mod intentionat, cu scopul de a “genera un conflict in jurul postului de televiziune”.

1 răspunde
  1. Güner Akmolla
    Güner Akmolla says:

    Noi așteptăm, dar așteptăm cam de mult! Nu avem putere să realizăm o rezistență unitară a întregii diaspore.„Dezbină și stăpânește” a prins la noi.În România suntem puțini dar aici avem o istorie interbelică și anticomunistă in primii ani, cînd am dat eroi, NEGIP HAGI FAZÎL fiind recunoscut ca erou tătar internațional. Democrația autentică română ne-a permis în perioade cunoscute(1920-1946; 1990-azi)să reluăm „drumul spre Crimeea”, să edităm cărți și chiar revista „EMEL”.Eu,
    una, aștept o efervescență la 18 Mai(surghiunul din 1944) apoi aștept CONGRESUL MONDIAL AL TĂTARILOR CRIMENI DIN 30 IULIE-2 AUGUST a.a. de la Ankara.Noi ne considerăm privilegiați prin comportarea justă a poporului român.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *