Turcia-UE. Negocierile de aderare, blocate

, , ,
 

Negocierile dintre Uniunea Europeană şi Turcia în vederea aderării sunt practic blocate, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care a lansat un apel la continuarea contactelor cu autorităţile de la Ankara.
”Negocierile cu Turcia privind extinderea sunt cvasi-blocate” din cauza problemei statutului insulei Cipru, una din cele 27 de state membre ale Uniunii, a spus Van Rompuy, în cadrul reuniunii anuale a ambasadorilor delegaţiilor UE din întreaga lume. Turcia nu recunoaşte Republica Cipru, în condiţiile în care partea de nord a insulei cipriote este ocupată de trupele turce din 1974. În consecinţă, Turcia boicotează de la 1 iulie toate reuniunile la nivel înalt cu preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE, asigurată în acest semestru de Cipru. Această chestiune afectează substanţial negocierile de aderare începute de Bruxelles şi Ankara în anul 2005.
Van Rompuy a adăugat că eforturile pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene continuă în pofida sentimentului de relaxare ce predomină într-o mare parte a opiniei publice europene. Pe de altă parte, preşedintele cipriot Demetris Christofias a subliniat că actualul blocaj în problema cipriotă este cauzat de intransigenţa Turciei şi a liderilor ciprioţi turci. El a adăugat că executivul european consideră că ”trebuie să existe un singur stat cipriot, caracterizat de o unică suveranitate, cetăţenie şi personalitate internaţională”.
În plus, soluţionarea problemei cipriote trebuie să conducă la participarea substanţială a comunităţilor greacă şi turcă din Cipru la afacerile de stat. ”Sunt conştient de faptul că ciprioţilor turci le este într-adevăr teamă că şi-ar putea pierde identitatea cipriotă. Ciprioţii turci au propria conştiinţă şi propriile lor convingeri religioase, care sunt mult mai liberale decât cele ale lui Recep Tayyip Erdogan şi Abdullah Gul”, a conchis Christofias.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *