Turcia, tot mai agreata de puterile europene pentru aderarea la UE

, , , ,
 

Eu Turkey bm4Cancelarul german Angela Merkel s-a aratat favorabila deschiderii unui nou capitol de negocieri cu Turcia in vederea aderarii la UE, informeaza presa turca. intrebata despre aderarea Turciei la Uniunea Europeana (UE), Merkel a declarat ca se poarta negocieri “fara ca rezultatul sa fie stabilit dinainte”. “Aceste negocieri au intarziat un pic in ultima perioada, dar sunt favorabila deschiderii unui nou capitol de negocieri pentru ca sa putem avansa un pic”, a spus ea. Cancelarul intentioneaza sa discute despre acest subiect “cu Guvernul turc in timpul vizitei” sale de doua zile in aceasta tara, in cursul careia urmeaza sa se intalneasca luni, la Ankara, cu presedintle turc Abdullah Gül si premierul Recep Tayyip Erdogan.

Franta lui Hollande, mai deschisa

Declaratia Angelei Merkel vine dupa ce ministrul francez de Externe Laurent Fabius a anuntat la 12 februarie ca este favorabil deschiderii unui nou capitol in negocierile cu Turcia. Merkel a adaugat ca ea “crede ca este inca de parcurs un drum lung in negocieri”. “Desi sunt sceptica, am aprobat continurea negocierilor de aderare”, a mai spus ea. intr-un interviu publicat in editia de sambata a cotidianului regional Passauer Neue Presse, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a pledat pentru o accelerare a negocierilor de aderare. “Daca nu ii acordam atentie, va veni o vreme cand Europa va fi mai interesata de Turcia decat Turcia de Europa”, a spus el. Westerwelle s-a pronuntat pentru un “nou impuls” in negocierile de aderare, subliniind ca este necesar ca Turcia sa fie tratata “cu respect si echitate”. El a anuntat ca lucreaza impreuna cu colegii sai europeni “in vederea deschiderii in acest semestru a capitolelor blocate”, precizand totodata ca hotararea daca Turcia va adera sau nu intr-o zi la UE va fi adoptata pana la urma.

Germanii, sceptici in privinta aderarii

Chiar daca la nivel politic lucrurile incep sa se dezghete, nu toti cetateni germani au aceeasi parere. Aproape doua treimi dintre germani se opun primirii Turciei in Uniunea Europeana (UE), potrivit unui sondaj publicat in editia de duminica a Bild am Sonntag. Potrivit acestui sondaj efectuat de catre Institutul Emnid, aproximativ 60% dintre persoanele chestionate declara ca sunt impotriva devenirii Turciei membra UE, aproximativ 30% sunt pentru, iar 10% nu se pronunta. in plus, 57% dintre persoanele chestionate considera ca dezvoltarea militara si cresterea economica turce sunt subiecte de preocupare, in timp ce 35% se bucura de influenta in crestere a Ankarei.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *