Turcia și UE au ajuns pe poziții ireconciliabile privind accesul în blocul comunitar

, , ,
 

 

Probleme din ultimii ani dintre Ankara și Bruxelles s-au înmulțit și au ajuns la un punct de tensiune maximă, în care ambele părți fac declarații tranșante ce au în vizor viitorul Turciei în UE.  De altfel, cancelarul german Angela Merkel a și cerut stoparea negocierilor de aderare la UE cu Turcia. Pe aceeași lungime de undă s-a aflat săptămâna trecută și președintele CE, Jean-Cleaude Juncker. Pe acest fundal, ministrul turc pentru afaceri europene, Omer Celik, a declarat luni că orice discuție despre oprirea negocierilor țării sale de aderare la UE subminează Europa, reprezentând un “atac asupra principiilor fondatoare ale Europei”. “Ei ridică un zid al Berlinului cu cărămizi de populism”, a postat Celik pe Twitter.

Turcia “va continua să meargă cu capul sus ca țară europeană și democrație europeană”, a insistat el. Declarațiile sale vin după ultima dezbatere televizată din Germania înainte alegerilor parlamentare, între candidatul dreptei Angela Merkela și cel al stângii Martin Schulz în care ambii au dezvăluit că vor cere stoparea negocierilor UE și Turcia.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar se află într-un punct mort din cauza evoluțiilor politice din această țară și a derivei autoritare de care este acuzat președintele Recep Tayyip Erdogan.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *