Turcia si SUA pregatesc era post-Assad

, , , ,
 

Responsabili americani şi turci s-au reunit, joi, la Ankara pentru a pune bazele unui “mecanism operaţional” care să pregătească era post-Assad în Siria.
Principiul unui astfel de mecanism a fost stabilit cu prilejul vizitei la Istanbul a secretarului american de stat Hillary Clinton, la data de 11 august. Potrivit sursei citate de presa internaţională, diplomaţi, responsabili militari şi ai serviciilor de securitate, sub coordonarea secretarului adjunct de stat Elizabeth Jones, de partea americană, şi a subsecretarului de stat Halit Cevik, de cea turcă, vizează coordonarea răspunsurilor în domeniile militar, politic şi de informaţii la criza siriană.
Grupul de lucru va mai lua în discuţie ameninţarea reprezentată de arsenalul chimic aflat la dispoziţia preşedintelui Bashar al-Assad, şi riscul ca Siria să devină un sanctuar pentru mişcări armate precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) sau reţeaua Al-Qaida. Secretarul de stat american, Hillary Clinton, a declarat, la Istanbul, că “Siria nu trebuie să devină un sanctuar pentru teroriştii PKK”. Hillary Clinton a declarat presei, la sfârşitul unei întrevederi cu omologul său turc Ahmet Davutoglu, că “împărtăşeşte îngrijorările” Turciei în legătură cu acest subiect, estimând că Siria nu poate deveni un sanctuar pentru rebelii kurzi “fie acum, fie după căderea regimului” preşedintelui Bashar al-Assad.
Şefa diplomaţiei americane s-a declarat îngrijorată de faptul că “teroriştii din PKK şi Al-Qaida ar putea profita de lupta legitimă a poporului sirian pentru a-şi promova propaganda”. Ministrul de externe turc, a cărui ţară se luptă cu PKK din 1984, consideră că “nu există loc pentru un vid de putere în Siria” de care ar putea beneficia rebelii PKK, subliniind că perioada de tranziţie trebuie să se încheie în cel mai scurt timp posibil în Siria. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat recent regimul de la Damasc că ar fi “încredinţat” PKK mai multe zone din nordul Siriei şi a avertizat că Turcia şi-ar putea exercita dreptul de a-i urmări în Siria pe aceşti rebeli.
Alte teme de discuţie vor fi cele umanitare, în special stabilirea şi coordonarea unei eventuale zone-tampon la frontiera turco-siriană, în cazul unui aflux masiv de refugiaţi. Turcia adăposteşte în prezent peste 70.000 de refugiaţi sirieni, dar a prevenit că nu va putea primi mai mult de 100.000.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *