Turcia si Siria, pe picior de razboi

, , ,
 

Turcia a solicitat Consiliului de Securitate al ONU să ia măsuri contra Siriei pentru a o constrânge să oprească acţiunile agresive şi să respecte suveranitatea ţărilor vecine.
Solicitarea guvernului de la Ankara intervine în contextul în care miercuri seara obuze lansate dinspre teritoriul sirian au explodat în Turcia, omorând cinci persoane, într-un atac atribuit de presa turcă forţelor guvernamentale de la Damasc.”Turcia cere Consiliului de Securitate să ia măsurile necesare pentru a pune capăt actelor de agresiune şi pentru a asigura respectarea de către Siria a suveranităţii, integrităţii teritoriale şi securităţii Turciei”, scrie ambasadorul turc la ONU, Ertugrul Apakan, într-o scrisoare adresată preşedintelui Consiliului de Securitate ONU, Gert Rosenthal.
NATO şi Naţiunile Unite au cerut Siriei să înceteze imediat orice acţiune agresivă împotriva Turciei.Într-o încercare de aplanare a conflictului, oficiali ai regimului sirian au exprimat condoleanţe familiilor care şi-au pierdut apropiaţii în incidentul de miercuri seara, anunţând deschiderea unei anchete pentru elucidarea circumstanţelor atacului.

Turcia a răspuns cu foc

Turcia a bombardat miercuri ţinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile cu obuze venite dinspre Siria ce au provocat moartea a cinci civili într-o localitate situată în vecinătatea graniţei dintre cele două ţări, a anunţat premierul turc, Recep Tayyip Erdogan.
“Acest atac a făcut obiectul unei riposte imediate a forţelor noastre armate (…) care au bombardat de-a lungul frontierei ţinte identificate prin radar”, a precizat Erdogan într-un comunicat dat publicităţii în cursul serii. Incidentul de miercuri este cel mai grav produs între cele două ţări de la distrugerea, în luna iunie, a unui avion militar turc de o rachetă siriană.

Siria: “condoleanţe familiilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc”

Siria transmite condoleanţe “prietenilor” turci şi a anunţat că a deschis o anchetă asupra originii tirului de artilerie transfrontalier în care au fost ucişi cinci civili turci, a anunţat Omran Zoabi, ministrul sirian al Informaţiilor. “Părţile vizate studiază în prezent originea tirului împotriva Turciei”, a declarat ministrul sirian. “Siria prezintă sincere condoleanţe familiilor victimelor şi prietenilor noştri, poporul turc”, a declarat el. “Frontiera turco-siriană este lungă, iar Siria cere o cooperare pentru controlul frontierei”, a declarat ministrul sirian al Informaţiei.
Omran Zoabi a reiterat declaraţiile Damascului potrivit cărora Siria luptă “împotriva teroriştilor” susţinuţi din străinătate. Siria a acuzat în numeroase rânduri Turcia că antrenează şi finanţează grupări din cadrul opoziţiei armate faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad. “Există grupări străine care constituie un pericol nu doar la adresa securităţii naţionale siriene, ci şi la adresa securităţii regionale”, a declarat ministrul sirian. Fără să acuze în mod oficial rebelii de tirul de obuz lansat împotriva teritoriului turc, Zoabi a declarat că lansează un apel “ca frontiera să fie controlată şi ca rebelii să fie împiedicaţi să o traverseze”.

Ban Ki-moon cere Turciei să nu escaladeze situaţia

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut miercuri Turciei să menţină deschise toate canalele de comunicare cu Siria pentru a evita escaladarea tensiunilor între cele două state vecine, după ce obuze trase din Siria au căzut în Turcia şi au ucis cel puţin cinci persoane. Ministrul de externe turc Ahmet Davutoglu l-a informat pe secretarul general al ONU, în cadrul unei convorbiri telefonice, miercuri, despre incidentul produs în sud-estul ţării, în apropierea graniţei cu Siria. Davutoglu a discutat, de asemenea, pe aceeaşi temă şi cu mediatorul internaţional pentru Siria Lakhdar Brahimi.
“Ban Ki-moon l-a încurajat pe ministru să menţină deschise toate canalele de comunicare cu autorităţile siriene, pentru a diminua orice tensiune ce ar putea apărea în urma incidentului”, a precizat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Martin Nesirky.

Reuniune NATO

Incidentul a generat şi o reuniune de urgenţă a ambasadorilor NATO, Turcia fiind membru al Alianţei Nord-Atlantice. Ambasadorii statelor NATO au declarat că reuniunea de urgenţă s-a impus din cauza recentelor “atacuri agresive” ale Siriei la frontiera de sud-est a alianţei, fapt ce constituie, spun aliaţii, o flagrantă încălcare a dreptului internaţional şi un pericol clar la adresa securităţii unuia dintre aliaţi, respectiv Turcia.
Reuniunea a avut loc la cererea Turciei după tirurile de obuze dinspre Siria. Ambasadorii aliaţi au condamnat ferm atacurile, pe care le consideră o sursă de îngrijorare.  Statele membre NATO şi-au anunţat din nou solidaritatea cu Turcia şi faptul că vor continua să monitorizeze atent situaţia de la graniţa turco-siriană. În acelaşi timp, aliaţii i-au cerut Siriei să înceteze atacurile agresive la adresa unei ţări aliate şi să pună capăt încălcării flagrante a dreptului internaţional.
Întâlnirea şi discuţiile ambasadorilor NATO au avut loc pe baza articolului 4 al Tratatului fondator al Alianţei, care prevede că orice ţară aliată poate cere consultări atunci când consideră că integritatea sa teritorială, independenţa şi securitatea ei sunt ameninţate. O reuniune asemănătoare a Consiliului Nord-Atlantic a avut loc în luna iunie, tot la cererea Turciei, după ce aviaţia siriană a doborât atunci un avion militar turcesc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *