Turcia si Azerbaidjan pregatesc acordul Tanap

, , ,
 

Acordul interguvernamental pentru construcţia gazoductului Trans-Anatolian (Tanap) ar putea fi semnat săptămâna viitoare de Turcia şi Azerbaidjan.
La finele anului trecut, Turcia şi Azerbaidjan au semnat un memorandum de înţelegere pentru construcţia unei conducte de gaze cu o lungime de 2.000 de kilometri care să facă legătura între frontiera Turciei cu Azerbaidjanul şi graniţa Turciei cu Bulgaria. “Lucrările au intrat în faza finală. Se aşteaptă ca acordul interguvernamental să fie semnat săptămâna viitoare la Istanbul”, a declarat un oficial turc de rang înalt, citat de agenţiile de pesă internaţionale. Un alt oficial a spus că ceremonia de semnare ar putea avea loc pe data de 26 iunie, în prezenţa premierului turc Tayyip Erdogan şi a preşedintelui azer Ilham Aliev, dar există şi posibilitatea să fie amânată câteva zile.
Turcia are o participaţie de 20% în proiectul Tanap, în timp ce compania petrolieră azeră Socar deţine o participaţie de 80%. Conducta Tanap, al cărei preţ estimativ este de cinci-şapte miliarde de dolari, ar urma să aibă o capacitate de 16 miliarde metri cubi pe an şi va utiliza gazele naturale produse la zăcământul Shah Deniz II. Odată aprobat, lucrările de construcţie ar urma să demareze la finele lui 2013 sau începutul lui 2014. Analiştii avertizează că proiectul Tanap ar putea submina proiectul Nabucco, chiar dacă oficialii turci susţin că Turcia va continua să fie parte a proiectului Nabucco.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *