Turcia si-a rechemat consulul general din Alep

, , , ,
 

Turcia şi-a rechemat consulul general din oraşul sirian Alep, unde au loc lupte între insurgenţi şi forţele guvernamentale, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Ankara.
Consulul Adnan Kececi a revenit în Turcia luni dimineaţă şi va purta consultări cu privire la situaţia din Siria, a indicat purtătorul de cuvânt, fără a preciza dacă diplomatul va reveni la post. Turcia şi-a închis reprezentanţa diplomatică la Damasc şi şi-a retras ambasadorul în luna martie, în contextul înrăutăţirii relaţiilor între cele două state în urma reprimării violente a rebeliunii de către regimul lui Bashar al-Assad. Consulatul de la Alep a rămas deschis în acest timp. Forţele guvernamentale siriene, sprjinite de tancuri şi elicoptere, au declanşat începând de vineri o contraofensivă la Damasc şi Alep, al doilea oraş al ţării, după ce insurgenţii au anunţat începutul bătăliei pentru “eliberarea” acestora.
Numărul refugiaţilor sirieni care fug din calea confruntărilor armate din ţara lor a ajuns la 115.000 iar agenţiile umanitare trebuie să pună la punct un plan pentru a face faţă situaţiei umanitare, au avertizat luni mai mulţi oficiali europeni. “Situaţia de acolo este foarte grea şi se schimbă de la o oră la alta”, a afirmat Comisarul european pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom, la o conferinţă de presă în Cipru, ţară ce deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, şi este statul din blocul comunitar situat cel mai aproape de Siria, fiind despărţit de aceasta numai de o întindere de apă de 170 de kilometri.
Potrivit Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), până în prezent circa 115.000 sirieni s-au refugiat în Turcia, Iordania, Liban şi Irak. În cooperare cu ceilalţi membri din UE, Ciprul a întocmit un plan de urgenţă pentru asistarea evacuării a până la 200.000 de străini din Siria, dar nu şi a refugiaţilor sirieni. Cecilia Malmstrom a mai precizat că miniştrii europeni ai Justiţiei şi Afacerilor Interne au discutat la o reuniune informală despre “o variantă specială a unui program regional de protecţie”, care se va concentra pe ajutorul umanitar şi pe reîntoarcerea refugiaţilor la casele lor.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *