Turcia se gandeste la infiintarea unei „Zone a Lirei Turcesti”

de | nov. 1, 2012 | Știri, Ucraina, UE, Uncategorized @ro | 0 comentarii

Dezvoltarea accentuata si constanta a Turciei in ultimii ani, in ciuda crizei mondiale, a facut din acest stat un model economic privit cu o doza mare de curiozitate de analistii economici. In paralel, Turcia a incercat constant sa faca toate eforturile pentru a adera la UE, dar opozitia ferma a Frantei si apoi a Germaniei […]

Dezvoltarea accentuata si constanta a Turciei in ultimii ani, in ciuda crizei mondiale, a facut din acest stat un model economic privit cu o doza mare de curiozitate de analistii economici. In paralel, Turcia a incercat constant sa faca toate eforturile pentru a adera la UE, dar opozitia ferma a Frantei si apoi a Germaniei fac aproape imposibil acest vis al Ankarei. Intr-un astfel de context, liderii turci fac tot felul de declaratii care dau de gandit pentru Europa si nu numai. Turcia ar trebui sa infiinteze propria uniune monetara a lirei turcesti in loc sa adere la zona euro, reiese dintr-o declaratie ambigua a premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, care a declansat dezbateri in presa locala, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Moneda Turciei a devenit in ultimii ani un activ interesant, sustinuta de una dintre cele mai rapide rate de crestere economica din lume si de cea mai redusa inflatie din ultimele decenii, noteaza WSJ. „Timp de decenii, lira turceasca a avut o reputatie proasta pentru volatilitate si hiperinflatie. Turcii obisnuiau sa aiba nevoie de milioane de lire pentru cumparaturi zilnice, precum paine, lapte sau branza”, scrie cotidianul american.

Dezbateri interne

Acum insa, presa din Turcia dezbate intens posibilitatea unui uniuni monetare a lirei, dupa o declaratie ambigua a lui Erdogan in timpul unei vizit recente la Berlin. „intre membrii UE sunt unii care ne spun: «Sunt impotriva euro. Nu voi intra in uniunea monetara». Ne sfatuiesc chiar, spunand: «Nu intrati niciodata in zona euro. Puteti infiinta o Zona a Lirei Turcesti». Eu spun ca sunt de acord”, a afirmat Erdogan. Premierul nu a dat detalii despre modul in care o eventuala zona a lirei ar putea fi structurata sau tarile care s-ar putea alatura, insa presa proguvernamentala a speculat imediat declaratia acestuia drept dovada a puterii economice in ascensiune a Turciei. Lira s-a apreciat cu 5% fata de dolar in acest an, dupa ce a pierdut 20% anul trecut. Unii analisti au pus sub smenul intrebarii ideea premierului, avand in vedere prezenta redusa a lirei in tranzactiile internationale. „Desi apreciez ca oamenii au o viziune despre viitor, nu cred ca acest proiect este realist. Teoretic, doar kurzii din nordul Irakului si Azerbaidjan s-ar putea gandi sa se alature unei zone a lirei, dar chiar si pentru ei ar fi dificil”, a spus Atilla Yesilada, analist politic la firma de cercetare Global Source Partners, din Istanbul.

Share our work

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *