Turcia sanctioneaza Siria, dar nu permite atacuri de pe teritoriul sau

, , ,
 

siria-turciaAnkara a anunţat noi sancţiuni asupra vecinului său, dar, totodată, a precizat că nu autorizează niciun atac împotriva altor ţări dinspre teritoriul turc. Un diplomat turc, întrebat în legătură cu acuzaţia Siriei potrivit căreia aceasta a fi respins un atac al unor “terorişti” sirieni proveniţi din Turcia, a declarat: “Turcia nu autorizează niciun grup armat împotriva altei ţări”, a declarat diplomatul turc.
În cursul nopţii de luni spre marţi, “grănicerii au dejucat la Ain Bayda, în provincia Idleb, o tentativă de infiltrare a unor grupări teroriste înarmate venind din Turcia”, a anunţat marţi agenţia de presă Sana. A fost vorba de “35 de bărbaţi înarmaţi”, care au fost împiedicaţi să pătrundă pe teritoriul sirian.
Turcia a adoptat noi sancţiuni împotriva Siriei, a anunţat miercuri ministrul turc al comerţului şi vămilor, Hayati Yazici. “Vom impune o taxă de 30% pentru mărfurile provenind din Siria” – a arătat ministrul, transmite Agerpres. Fost aliat regional politic al Siriei, Turcia, unul din principalii parteneri economici ai ţării din Orientul Mijlociu, s-a alăturat la sfârşitul lunii noiembrie poziţiei Ligii Arabe adoptând o serie de sancţiuni economice împotriva regimului sirian, între care îngheţarea tranzacţiilor comerciale şi între băncile centrale ale celor două ţări.
Totodată, Turcia – care adăposteşte în provincia Hatay aproximativ 7.500 de sirieni, fugiţi din ţară de teama violenţelor, declanşate în urmă cu peste opt luni şi soldate cu peste 4.000 de morţi, conform ONU – a evocat recent posibilitatea creării unei zone-tampon la graniţa cu Siria.
Damascul a replicat prin suspendarea acordului de liber schimb adoptat în 2004, după îndelungate negocieri cu Ankara. Siria a majorat de asemenea taxele vamale cu Turcia şi preţul produselor sale petroliere, îngreunând totodată transportul rutier între cele două ţări. “Siria va plăti scump aceste sancţiuni”, a menţionat ministrul turc.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *