Turcia, rol esential in negocierile dosarului nuclear iranian

, , ,
 

Negocierile nucleare între Iran şi marile puteri se vor relua la 14 aprilie la Istanbul, a anunţat luni purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton, după ce, la sfârşitul săptămânii, apăruseră deja informaţii neconfirmate privind locul şi data discuţiilor.
“Am căzut de acord ca negocierile să fie lansate la 14 aprilie la Istanbul”, a spus Michael Mann. “Sperăm că această primă rundă va crea un mediu favorabil pentru progrese concrete. Ţintim, bineînţeles, spre un progres sustenabil”, a adăugat Mann.
Ultima rundă de negocieri între Iran şi membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (Marea Britanie, China, Franţa, Rusia şi SUA) plus Germania (reuniţi în aşa-numitul grup G5+1) a avut loc în ianuarie 2011 şi s-a încheiat fără niciun rezultat. Anterior a existat o dispută asupra locului în care ar fi trebuit reluate negocierile, opţiunile fiind Istanbul şi Bagdad. Puterile occidentale suspectează Iranul că încearcă să producă arme atomice sub acoperirea programului nuclear civil, lucru negat permanent de Teheran.

Un portavion în Golf

În altă ordine de idei, marina americană a anunţat luni că a trimis în Golf al doilea portavion, pe fondul tensiunilor cu Teheranul în legătură cu programul nuclear iranian. Potrivit declaraţiilor lui Derrick Frost, comandantul Flotei a 5-a americane, cu baza în Bahrein, este a patra oară într-un deceniu când Marina SUA deţine două portavioane care operează simultan în regiune. Este vorba de portavionul cu propulsie nucleară ”USS Enterprise” şi de grupul aeronaval de atac ”Abraham Lincoln”.
Derrick Frost a precizat că cele două portavioane vor acorda sprijin operaţiunilor militare americane din Afganistan şi eforturilor împotriva pirateriei din largul coastelor somaleze şi Golful Aden. Portavioanele vor patrula, de asemenea, pe rutele petroliere strategice din Golf pe care Iranul ameninţă că le va închide ca măsuri de retorsiune împotriva sancţiunilor economice impuse Teheranului.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *